Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-23-februari-ett-trauma-nar-man-upptacker-att-det-man-alltid-trott-pa-inte-ar-sant/

Sverige

Studio DN 23 februari: ”Ett trauma när man upptäcker att det man alltid trott på inte är sant”

DN:s reporter Josefin Sköld och socialminister Lena Hallengren.
DN:s reporter Josefin Sköld och socialminister Lena Hallengren. Foto: Alexander Mahmoud

Regeringen vill göra en översyn av hur adoptionsförmedlingen till Sverige har gått till under 1960- till 1990-talen. Beskedet kom efter DN:s granskning av adoptionerna, som visar att många hundra barn som adopterats till Sverige i själva verket varit stulna, och i en del fall har sålts.

I Studio DN berättar Josefin Sköld, Patrik Lundberg och Alexander Mahmoud om reaktionerna på granskningen av adoptioner.

DN Text

Lyssna här:

Hur har reaktionerna varit sedan publiceringarna inleddes häromdagen?

– Det är ett oerhört tryck på kanalerna in till oss på DN med adopterade som vill berätta vad de har hittat om sin adoption. Det är också många adoptivföräldrar som hör av sig med frågor och ibland oro kring vad deras egna barn egentligen har för bakgrund. Det väcker många olika känslor, säger Josefin Sköld.

– Det som berör mig mest är människor som berättar om sin egen erfarenhet av att upptäcka att man blev stulen från sitt ursprungsland och sedan kom till Sverige. Många delar sådana berättelser med oss, och vi försöker vårda så gott vi kan, säger Alexander Mahmoud.

Patrik, du kommer in i det här från ett personligt håll, du är själv adopterad och fick som vuxen veta att din bakgrund inte var den du trott. Hur har det påverkat ditt liv?

– Jag har alltid velat bli journalist, och detta var den första grej jag inte kunde släppa. När jag bodde i Sydkorea och sökte mina egna rötter blev jag mest berörd av andra adopterade koreaner jag träffade där, från hela världen, som berättade saker som ofta kändes väsensskilda för mig. Vissa sa att de var mot adoption - det hade jag aldrig tänkt på. Andra sa att det fanns korruption och mutor kring barn i Sydkorea - det hade jag aldrig kunnat tänka mig. Men eftersom jag hade börjat utveckla en journalistisk blick så ville jag utforska det. Det har följt mig i många år, men det är inte förrän nu, med Josefin och Alex, som jag har kunnat jobba med det professionellt på det viset, säger Patrik Lundberg.

Socialminister Lena Hallengren säger i en intervju med DN att regeringen ska se över adoptionsförmedlingen har gått till. Vad vet vi om vad regeringen tänker sig?

– Det har vi egentligen inte så många detaljer kring. När hon anger de årtalen tror jag att hon utgår från det som gäller Chile, där man har tittat på illegala adoptioner som gjorts från 1960-talet och fram till början av 1990-talet, då Sveriges drog sig ur adoptionerna därifrån. Men hur en sådan här översyn ska gå till eller vad exakt man ska titta på, det har regeringen inte svarat på än, säger Josefin Sköld.

– En utredning är en stor sak, och det är svårt att uppskatta tiden för den. Det beror också på vad man vill granska - om man ska gå in på enskilda fall; om man vill titta på strukturer och lagstiftning. Jag vet att de också funderar på integritetsfrågorna, det är inte alla adopterade som vill delta och låta sitt ärende undersökas.

Alexander, du har varit i Chile och träffat många föräldrar som mist sina barn. Hur lever dessa familjer?

– Mammorna vi träffade bor i Santiago, eller i Temuco, en stad 70 mil söderut och som varit särskilt drabbad. Jag har ett citat från Janet Velasquez, som säger att det var lätt att stjäla barn i Temuco, och att socialarbetarna såg sig själva som hjältar när de räddade barnen. De riktade in sig på mammor på landsbygden som ofta hade låg utbildning eller var ensamstående änkor tillhörde ursprungsbefolkningen och kanske inte kunde spanska.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Ämnen i artikeln

Adoption
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt