Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-23 18:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-23-mars-covid-19-slog-hardast-mot-aldre-och-laginkomsttagare/

SVERIGE

Studio DN 23 mars: Covid-19 slog hårdast mot äldre och låginkomsttagare

Grafik: Stefan Rothmaier

Låginkomsttagare, lågutbildade och utrikesfödda från vissa länder är starkt överrepresenterade bland de som dött i covid-19 i Sverige, visar en unik kartläggning som DN gjort. Men framför allt är det åldern som har spelat in för hur stor risken varit att dö av covid-19, berättar DN:s reporter Kristoffer Örstadius i Studio DN.

DN Text

Lyssna här:

Vilka faktorer ökar risken att dö i covid-19?
– Den enskilt viktigaste faktorn är åldern. Det är väl ingen nyhet, men jag är överraskad över att dödligheten i de högre åldersgrupperna är så otroligt mycket högre än i de lägre. Runt 70-75 procent av de som dött är över 80 år. Andra viktiga faktorer är inkomstnivå, utbildningsnivå och om man är utrikes född. Män är också tydligt överrepresenterade.

Hur gjorde ni den här undersökningen?

– Våra fakta bygger på data från Socialstyrelsens dödsorsaksregister, där det finns uppgifter om vad personerna dött av. Sedan har Statistiska centralbyrån tagit fram data över inkomst, utbildningsnivå, födelseland och så vidare. Folkhälsomyndigheten har också tittat närmare på vilka underliggande sjukdomar eller hälsotillstånd som kan bidra till överdödlighet.

Går det att dra säkra slutsatser av statistiken när det gäller utlandsfödda?

– Ja det tycker jag nog. Även efter att man tagit hänsyn till olika faktorer som yrke, trångboddhet, bostadsområde och andra faktorer så kvarstår det ändå en skillnad mellan framför allt de äldre från olika födelseländer. Det kan bero på att man umgås mycket inom en viss grupp och över generationsgränserna och att smittspridningen därför har blivit större.

Kommer dödsfallen att minska nu när vaccineringarna har kommit igång?

– Ja, antalet döda kommer utan tvekan att minska. Men problemen med smitta och sjukdom, även bland de yngre, kommer inte att minska. Covid-19 är inget att leka med. Det är viktigt att påpeka det.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Unik kartläggning: Här är de som dött i covid i Sverige

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt