Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-22 21:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-24-augusti-blir-magdalena-andersson-boss-over-s/

SVENSK POLITIK

Studio DN 24 augusti: Blir Magdalena Andersson boss över S?

Avgående statminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson under Dagens Nyheters intervju den 18 augusti.
Avgående statminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson under Dagens Nyheters intervju den 18 augusti. Foto: Jonas Lindkvist

Stefan Löfven avgår efter sju kriskantade år som statsminister. I Studio DN berättar politikreporter Hans Olsson om arvet efter Löfven – och om statsministerintervjun som väckte frågetecken innan avgångsbeskedet.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Blir Magdalena Andersson boss över S?
0:00 / 17:23

– Löfven har fått frågan om när han ska avgå tidigare och konsekvent svarat att han planerar att leda partiet över nästa val. Men när jag frågade förra veckan svarade han att ”det är en fråga vi inte ska spekulera om just nu”. Det var ett annorlunda svar som fick mig och en kollega att resonera kring betydelsen, säger Hans Olsson i Studio DN.

Han har intervjuat Stefan Löfven vid många tillfällen genom åren. Vid det senaste tillfället, bara någon vecka innan avgångsbeskedet, deltog även finansminister Magdalena Andersson.

– Därför dök det upp en tanke om att han lanserade henne som en möjlig efterträdare. Intervjun handlade bland annat om höstbudgeten, så det fanns rationella skäl till att hon var med. Om man inte vore konspiratoriskt lagd skulle man kunna se det som en naturlig förklaring. Men såhär i efterhand det var nog rätt att spekulera kring varför de valde att lyfta fram båda vid det här tillfället. Men att hans avgång skulle ske så snart var inget jag misstänkte.

Avsnittet handlar också om Stefan Löfvens tid som statsminister, möjliga efterträdare och den kommande processen kring valet av ny statsminister.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Blir Magdalena Andersson boss över S?
0:00 / 17:23

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Kriserna och bråken: Här är Stefan Löfvens tio svåra år

Löfven: Jag vet att det är rätt beslut

Tar kronprinsessan över eller väntar strid?

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt