Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 10:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-24-mars-kulturarv-eller-oforsvarlig-tradition-i-ett-jamstallt-land/

SVERIGE

Studio DN 24 mars: Kulturarv eller oförsvarlig tradition i ett jämställt land?

Hans Ramel, fideikommissarie på Övedskloster, i en av slottets korridorer.
Hans Ramel, fideikommissarie på Övedskloster, i en av slottets korridorer. Foto: Anders Hansson

Ska manliga arvtagare kunna fortsätta få ensamrätt till gamla adliga gods och slott? Och är det rätt av våra regeringar att fortsätta medverka till att det alternativa arvssystemet fideikommiss upprätthålls? DN:s reporter Björn af Kleen i Studio DN om en ny ansökan som har aktualiserat frågan.

DN Text

Lyssna här:

Vad är ett fideikommiss?

– Det är ett särskilt testamente som reglerar hur en egendom ärvs. Det gäller ofta gods, men det kan också gälla tavlor, en summa pengar eller ett bibliotek. Egendomen ska bevaras som en enhet och vandra mellan släktens manliga händer, från far till son. Syftet är att hålla samman egendomen – se till så att inte enskilda individer sätter sprätt på familjeförmögenheten, säljer eller belånar den.

Varför har diskussionen kring den ålderdomliga arvskonstruktionen blivit aktuell igen?

– Det har kommit en ansökan från Fullerö, utanför Västerås, om att förlänga fideikommisset tills vidare. Där handlar det om att bevara ett slott som står i centrum för godset. På andra håll handlar önskan om att bevara arbetstillfällen. Men hittills har inget gods, förutom en samling tavlor som finns i kungahuset, förlängts tills vidare.

Hur kan det komma sig att det här systemet lever kvar i Sverige, de flesta andra länder har ju avskaffat det för länge sedan?

– Ett grundläggande faktum är att den här sortens arvsrättsliga privilegier kopplat till den gamla aristokratin ofta har sopats bort vid revolutioner och stora demokratireformer i andra länder. I Sverige har vi inte haft den typen av skarpa kast mellan den gamla ordningen och den nya. Politiken inriktades istället på att stärka statarnas ställning och arrendatorernas. Idag finns det tio stora jordfideikommiss kvar. En del gamla gods har omvandlats till aktiebolag istället och hållits ihop på det sättet.

Finns det en fascination för livsstilen som den gamla adeln står för, är det en av anledningarna till att systemet fått fortsätta?

– Det tror jag. Det finns en litterär förförståelse, Downton Abbey, Jane Austen – människor har alltid fascinerats av livet på stora slott, med tydliga roller, romantik, sociala roller, allt under samma tak. Traditionen att äldste sonen ska ärva har också varit normgivande för den jordägande klassen i sig som är en väldigt patriarkalisk värld och det väcker ju känslor. Men det finns också de som försvarar fideikommissen, det är ett sätt att bevara ett kulturarv. De här gårdarna har bestått. Inventarierna, möbler, tavlor, bibliotek har också bestått, eftersom det har varit förbjudet att sälja dem. Det bevarade säger något om livet för trehundra år sedan, inte bara om adeln utan också om andra människor som levde och arbetade på godsen.

Hur går det i fallet Fullerö tror du? Får de rätt att förlänga ”tills vidare”?

– Skulle det ske är det vad en historiker kallar ”en jordbävning” i fideikommissammanhang, eftersom det skulle sätta lagens ambition ur spel, den lag från 1964 som säger att fideikommissen ska avvecklas. Blir det inte förlängt tills vidare är familjen inte alls ense om hur det ska ärvas. Någon gång senare i vår får vi veta hur det går.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Greve vill att bara äldste sonen ska få ärva slottet
0:00 / 18:53

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Greven vill att bara äldste sonen ska få rätt att ärva slottet – för alltid

Baronen ärvde allt: ”Det blir dyrt om det ska vara rättvist”

Wallström lägger ansvaret för feodala systemet på dåvarande statsministern

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt