Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-04 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-24-november-barnmorskornas-protester-och-bb-laget-i-vasterbotten/

SVERIGE

Studio DN 24 november: Barnmorskornas protester och BB-läget i Västerbotten

Barnmorskan Erika Häggblad från Skellefteå deltar i en demonstration utanför Landstingshuset i Stockholm för att tillsammans med kollegor kräva för bättre arbetsförhållanden.
Foto: Lotta Härdelin

Larmen om förlossningskris har dånat i många år. De senaste veckorna har barnmorskor, framför allt i Stockholm, sagt upp sig i protest protest mot sina arbetsförhållanden.

Men barnmorskornas uppror märks över hela landet och i det här avsnittet av Studio DN berättar Emma Bouvin, reporter på Dagens Nyheter, om BB-läget i Västerbotten.

DN Text

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN  
Är BB-krisen närmare en lösning efter larmen?
0:00 / 14:44

Du skrev nyligen ett reportage i DN tillsammans med vår kollega Lina Lund. Där medverkade Jessica Andersson från Hemavan som snart ska föda sitt första barn. Hur påverkas hon av BB-krisen?

– Hon påverkas genom att hennes närmsta BB i Lycksele kommer att stänga för andra gången i år över jul och nyårshelgerna. Jessica Andersson ska föda första februari, så det är möjligt att hon klarar sig, men man vet ju inte riktigt när bebisar väljer att komma. Hennes restid till nästa närmaste BB blir nu fem timmar, istället för tre timmar, som hon har till Lycksele. Det också är vinterväglag under den här tiden och ganska dåliga vägar.

Du har också träffat barnmorskan Erika Häggblad på BB i Skellefteå. Hur beskriver hon sin och kollegornas arbetssituation?

– Jag och fotograf Lotta Härdelin var med en dag på förlossningen i Skellefteå. Erika Häggblad säger att de har lika stora problem som i Stockholm, men problemen skiljer sig åt. I Stockholm vittnar barnmorskor om att de inte hinner gå på toaletten eller äta lunch och springer mellan förlossningar. I Skellefteå föds det inte lika många barn. När vi var där föddes ingen, men det hade fötts några på natten. Barnmorskornas bekymmer är att de är för få, eftersom det är väldigt svårt att rekrytera till Lycksele som hör ihop med Skellefteå och Umeå och har samma chef. Men eftersom det varit svårt att rekrytera till BB i Lycksele, måste Skellefteå och Umeå täcka upp behovet, vilket gör att de måste pendla. Men då är det ingen som täcker upp dem å sin sida i Skellefteå. Det leder till att man inte vet om man kan få vara ledig på sin lediga dag eller om man kan få gå hem när man slutar. Man vet inte hur det blir om någon blir sjuk eller om de behöver vab:a. Det blir väldigt skört i bemanningen och barnmorskorna känner att de aldrig kan slappna av. De kan inte få ut sin ledighet, vissa har inte fått ut sina sommarledigheter. Det är en annan typ av stress, kan man säga.

Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om barnmorskornas krav och politikernas reaktioner.

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN  
Är BB-krisen närmare en lösning efter larmen?
0:00 / 14:44

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Resan till BB kan ta fem timmar – men barnmorskorna ser ljusning

”Fantastiskt att barnmorskor i Skandinavien går samman”