Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-17 14:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-25-mars-liberalerna-star-infor-ett-odesbeslut/

SVENSK POLITIK

Studio DN 25 mars: ”Liberalerna står inför ett ödesbeslut”

I helgen avgörs om Nyamko Sabuni kan stanna kvar som partiledare för Liberalerna.
I helgen avgörs om Nyamko Sabuni kan stanna kvar som partiledare för Liberalerna. Foto: Alexander Mahmoud

Liberalerna ligger illa till i den senaste opinionsundersökningen från DN/Ipsos, och medlemmarna grälar internt om vilket block som ska få stöd i valet 2022.

I Studio DN berättar DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om splittringen i partiet – och om helgens partiråd som kan bli avgörande för Liberalernas framtid.

DN Text

Lyssna här:

Hur ska vi tolka opinionssiffrorna?

– Det fanns nog de bland liberalerna som hoppades att det skulle bli en uppgång efter att Nyamko Sabuni gett beskedet att partiet vill byta lag och stödja Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister, även om det innebär ett samarbete med Sverigedemokraterna efter nästa val. Men någon sådan uppgång syns inte – Liberalerna ligger kvar på tre procent och nu är det tre partier som ligger under riksdagsspärren. Det har inte varit ett sådant läge sedan nittiotalet.

Vilka argument har Liberalerna traditionellt för att väljarna ska rösta på partiet?

– De bytte namn för att framhäva sin ideologi, som är frihetlig. De vill röja hinder för människor, se individen och individernas rättigheter, företagens frihet, frihandel, rösträtt och till och med löntagarnas rättigheter. Skolfrågan har också följt Liberalerna under hela den tid partiet har funnits. De är ett klassiskt mittenparti som har slitits mellan högern och vänstern hela tiden och ingått i olika regeringar.

Finns det förutsättningar för en borgerlig regering 2022 där Liberalerna får vara med?

– Ja, om de är beredda att acceptera ett budgetsamarbete med Sverigedemokraterna. Det är nog priset de i så fall får betala. Då ska vi minnas att skälet till att Liberalerna släppte fram Stefan Löfven var ju att de inte ville att SD skulle få ett stort inflytande i svensk politik. Sedan finns också sakpolitiska skäl till att Liberalerna gick in i januariavtalet. De har fått igenom flera frågor som de slagits för i årtionden – till exempel att värnskatten, som beskattat de rikaste, har tagits bort och att den svenska arbetsrätten har liberaliserats.

Vad kan hända i helgen?

– Liberalerna har sammankallat ett partiråd. Omkring 90 personer som representerar de olika länsförbunden ska samlas och besluta vilken linje partiet ska följa. Det verkar vara väldigt jämnt och det är svårt att bedöma hur det kommer att gå, även om de flesta, även kritikerna, tror att Sabuni tar hem spelet. Det kan bli ett stormigt möte. Den tidigare partiledaren Bengt Westerberg och flera riksdagsledamöter har antytt att de kan komma att lämna partiet. Hur det går under mötet kan både avgöra regeringsfrågan och hur det går för Liberalerna i nästa val. Det är verkligen ett ödesbeslut.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

DN/Ipsos: Unikt läge när tre partier riskerar att åka ur

Liberalerna i Väst bråkar hela vägen till partirådet

Jämtland och Skåne står bakom Nyamko Sabuni

Sabuni försöker ena Liberalerna i brev till medlemmarna

Liberala kvinnor går emot Sabuni om samarbete med SD

Bengt Westerberg håller öppet för att lämna L

Ämnen i artikeln

DN podcast
Ipsos
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt