Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-25-november-nu-kokar-kritiken-mot-lofven/

Svensk politik

Studio DN 25 november: ”Nu kokar kritiken mot Löfven”

Stefan Löfven
Stefan Löfven Foto: Magnus Hallgren

Statsministerns ord om vårens sätt att möta coronapandemin döljer en politisk skandal, konstaterar DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg. Och nu kokar kritiken.

DN Text

Lyssna här:

Den politiska enigheten har hittills varit ganska stor kring Sveriges coronastrategi – vad har förändrats sedan i våras?

– I våras var den väldigt stor. Då slöt alla partiledare upp bakom statsministerns rygg. Men sedan började det krackelera på försommaren när Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson talade om en ”massaker” och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch anklagade statsministern för att ”med berått mod låtit smittan spridas i Sverige”. Sedan kan man säga att kritiken inte funnits lika mycket under hösten. Men nu börjar kritiken koka igen. Moderaterna har skrivit en debattartikel och dragit linjerna till något de kallar en ny strategi och det kommer kritik från alla oppositionspartierna på olika sätt.

I sitt tal till nationen sa Stefan Löfven: ”Vi vet hur vi ska göra för att platta till smittspridningskurvan. Vi har gjort det förr. Vi gjorde det i våras.” Hur kommenterar du det?

– Han har inte så mycket till självkritik när våren framstår som något bra. Att vi lyckades bra. Det finns ju mycket som talar för att våren inte alls gick särskilt bra i Sverige jämfört med andra länder. Det har också kommit en undersökning från IVO som ger en förödande bild av den svenska äldrevården. Det döljer sig en politisk skandal i de där orden, på hur människor inte fick den läkarhjälp de faktiskt har rätt till på äldreboenden.

Var statsministerns tal till nationen starten för en period med fler politiska beslut kring coronapandemin?

– Det kan det mycket väl vara. Det beror hur framgångsrikt talet och alla andra åtgärder som har satts in egentligen är. För om smittan vänder och börjar gå ned, då behövs det kanske inte så många andra åtgärder. Men om det inte gör det och man fortsätter se att människor samlas ute i affärer, på restauranger, att Black Friday-shoppingen kulminerar och det partas på – då kommer trycket att bli väldigt stort på regeringen att införa nya åtgärder. Det finns flera åtgärder som diskuteras som jag inte tror är jättelångt borta.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs också: ”Nu väntar Löfvens svåraste prövning”

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt