Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 21:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-26-november-sa-fortsatter-det-politiska-dramat/

SVENSK POLITIK

Studio DN 26 november: Så fortsätter det politiska dramat

Talmannen Andreas Norlén meddelar under en pressträff att Magdalena Andersson kommer att nomineras till statsministerposten en andra gång.
Foto: Lisa Mattisson

Efter att Magdalena Andersson valts till statsminister, regeringens budget fallit och Miljöpartiet lämnat regeringssamarbetet, begärde Magdalena Andersson i onsdags – sju timmar efter att hon valts – sitt entledigande.

Under torsdagen riktade talmannen Andreas Norlén kritik mot Miljöpartiets agerande och det sätt de valde att kliva av regeringen.

I Studio DN reder Ewa Stenberg, DN:s politiska kommentator, ut turerna kring regeringsbildningen, debatten om partiernas agerande och vad som händer den närmsta tiden.

DN Text

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN  
Så fortsätter det politiska dramat
0:00 / 26:20

Hur reagerade du på det som kallats för en ”kaotisk superonsdag”?

– Jag började jobba med svensk inrikespolitik i riksdagen 1993 och det har hänt ganska mycket dramatiska saker i svensk politik sedan dess. Men jag har aldrig varit med om en så dramatisk dag som den här var, inte ens varit i närheten faktiskt, säger Ewa Stenberg i Studio DN.

Och i kraft av hela din erfarenhet inom politikområdet – hur ser du på alla turerna?

– Dels illustrerar det ju ett oerhört skört politiskt läge där ingen egentligen har någon fast mark under fötterna. Och sedan visar det hur ett regeringsunderlag faller samman. Det är uppenbart att de fyra partierna som släppte fram Magdalena Andersson inte har kunnat kommunicera med varandra, att det blir en slags dominoeffekt där Magdalena Andersson och Märta Stenevi gör upp med Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar sent på tisdagskvällen. Det här får sedan morgonen efter Annie Lööf att säga tvärt nej till att stödja deras budget, och det får i sin tur Miljöpartiet att lämna regeringen. Och allt detta sker inom samma dygn som Magdalena Andersson väljs till statsminister och avgår som statsminister. Det är en helt osannolik händelse – och hade de kunnat tala med varandra så hade ju ingenting av det här hänt. Det illustrerar hur bräckligt regeringsunderlaget är och skälet till det är också att svensk politik görs om så mycket. Det är kontinentalförskjutningar där allting ändrar sig och rör sig efter att en ny sverigedemokratisk kontinent plötsligt har skjutit upp ur havet. Eller kanske inte så plötsligt, den har växt under ett antal år.

Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om talmannens kritik mot Miljöpartiet, hur pragmatism och principer påverkar partiernas agerande och vad som händer i regeringsbildningen den närmsta tiden.

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN  
Så fortsätter det politiska dramat
0:00 / 26:20

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

DN:s Ewa Stenberg svarar på läsarnas frågor

Talmannen föreslår Magdalena Andersson (S) igen

Hoten och vreden: Superonsdagen som skakade Sverige

Annie Lööf om ilskan mot C: Vi tar ansvar för Sverige