Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 11:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-3-november-darfor-gor-barnmorskorna-uppror/

SVERIGE

Studio DN 3 november: Därför gör barnmorskorna uppror

Stockholms barnmorskor har under de senaste åren larmat om sin arbetssituation. Här under en protest sommaren 2020.
Foto: Eva Tedesjö

Larm om ohållbara arbetsförhållanden har lett till att mängder av barnmorskor sagt upp sig från sjukhus i Stockholm.

Stressen innebär risk för både dem som föder, och för bebisarna, menar barnmorskorna. Medan regionens högsta ansvariga politiker Irene Svenonius beklagar att personalen känner sådan press.

Dagens Nyheters sjukvårdsreporter Anna Gustafsson berättar i Studio DN om hur Stockholms förlossningsvård hamnade i det här läget.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Därför gör barnmorskorna uppror
0:00 / 23:12

Stockholms barnmorskor har under flera år larmat om sin arbetssituation. Hur beskriver de sin situation?

– Barnmorskorna beskriver en väldig otillfredsställelse med enorm tidspress där de tvingas springa mellan flera pågående förlossningar. De kan inte koncentrera sig på den födande kvinna de är inne hos. De beskriver en stor etisk stress när de inte kan få den som föder i det kontemplativa tillstånd som behövs för att föda barn, för att miljön är så pressad. Det är så fullt på förlossningsklinikerna att de måste mota tillbaka kvinnor. Men att inte få komma till kliniken trots att värkarbetet är igång, kan också vara förknippat med ångest och ovisshet. Barnmorskorna har dessutom blivit av med det ekonomiska tillägg de fick för att ta extrapass under pandemin och corona har också ökat antalet sjukskrivningar vilket gjort att bemanningen tunnats ut ytterligare, säger Anna Gustafsson i Studio DN.

Högsta ansvariga politiker är Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius. Hur har hon reagerat på kritiken?

– Hon har sagt att det är bekymmersamt att barnmorskorna upplever arbetsmiljön som så tuff, att hon tar det på största allvar. Hon har inte uttalat sig i DN ännu, men i en skriftlig kommentar svarar hon på oppositionens krav på extra möte i regionstyrelsen med anledning av förlossningskrisen. Irene Svenonius svarar att ”det är klart att de ska få sitt möte”.

Avsnittet handlar också om barnmorskeyrket och Irene Svenonius krishanteringsstrategier i tidigare uppmärksammade fall som Nya Karolinska, NKS.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Därför gör barnmorskorna uppror
0:00 / 23:12

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Palmira Koukkari Mbenga
studiodn@dn.se

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Regionen presenterar åtgärdspaket för att lösa förlossningskrisen

BB-cheferna som lämnar Sös: ”Personalen behöver hela tiden springa snabbare”

Svenonius om förlossningskrisen: Bekymmersamt

41 barnmorskor har sagt upp sig på Danderyds sjukhus

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt