Socialdemokraterna håller kongress – och väljer på torsdagen Magdalena Andersson till ny partiledare. Efter sitt installationstal på fredag ska hon börja jobba för att hålla ihop partiet, ta över som statsminister och vinna nästa val. I Studio DN berättar DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om vilka utmaningar som väntar henne.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 15:25
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-4-november-sa-taggad-ar-magdalena-andersson-pa-att-ta-over-s/
Studio DN 4 november: Så taggad är Magdalena Andersson på att ta över S

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Lyssna här:

Hur taggad är Magdalena Andersson inför det här uppdraget?
– Hon verkar ha tänkt en hel del innan hon sa ja, men nu tror jag att hon har lagt upp en plan – och jag tror att vi kommer att få se ett nytt och ändrat ledarskap i socialdemokratin, och kanske en viss kursjustering också. Hon har ett gyllene läge att göra det, inför valet.
Magdalena Andersson är ekonom och har varit finansminister – hon är van vid att hålla i plånboken – men vad vill hon själv helst lägga pengarna på?
– Hon har talat lite om sin inriktning i samband med att hon utsågs till valberedningens kandidat till partiledare, och betonade då några frågor väldigt starkt. Det första är brott och straff: att skapa trygghet och få stopp på våldet. Det prioriterar hon hårt, och Socialdemokraternas politik innehåller dels en mer repressiv sida, med fler poliser och strängare straff, dels en förebyggande. Det kanske är ett område som tarvar pengar, till exempel för att få en skola som fungerar så att barn kan utbilda sig i stället för att bli gängledare. Det andra projektet hon har varit tydlig med är klimatet, och det tredje är välfärden som kan tarva utgifter. Därutöver är det arbetslöshet och utbildning. Men det är de frågor hon brukar hålla fram.
Ingen regering har suttit vid makten mer än åtta år sedan det långa socialdemokratiska regeringsinnehavet, det som upphörde 1976. Hon har oddsen emot sig?
– Ja, i den bemärkelsen har hon det definitivt. Det är en svår situation, men den här skiljer sig från alla andra situationer eftersom det politiska landskapet har förändrats helt. När Moderaterna lämnade högerflanken under Fredrik Reinfeldt och gick mot mitten så öppnades högerfältet. Där har Sverigedemokraternas framväxt förändrat allt. Nu har man ett större högerblock och en majoritet som står längre till höger än vad som någonsin funnits under den svenska demokratin – där det kan bli ett samarbete mellan sverigedemokrater och moderater. Det politiska landskapet har brutits sönder så mycket att det är svårt att använd gamla tumregler för hur svensk politik fungerar. Möjligen kan det ge Magdalena Andersson en chans och bli statsminister efter nästa val – om en del av väljarna är rädda för förändringen. Men det är utan tvekan uppförsbacke för en regering att försöka få en tredje mandatperiod.
Avsnittet handlar också om Magdalena Anderssons ledarstil och om vilka frågor som splittrar Socialdemokraterna.
Lyssna på avsnittet:

Programledare: Sanna Torén Björling
Producent: Palmira Koukkari Mbenga
Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.
I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.
Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se
Läs mer:
Ewa Stenberg: Fem stridsfrågor på S-kongressen
Nu lämnar Löfven över partiledarrollen: ”Jag hade inget men fick allt”