Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-25 01:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-darfor-ar-arets-valrorelse-mer-kanslosam-och-personfixerad/

SVENSK POLITIK

Studio DN: Därför är årets valrörelse mer känslosam och personfixerad

Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) under SVT:s statsministerduell.
Foto: Alexander Mahmoud

Opinionsläget mellan regeringsalternativen är helt jämnt, av mätningarna att döma. I Studio DN berättar DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om känslan på marken – och vad som utmärker årets valrörelse.

DN Text
VAL 22

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Därför är årets valrörelse mer känslosam och personfixerad
0:00 / 20:09

För den som av någon händelse missat det – vad visar opinionsundersökningarna just nu, i fråga om regeringsalternativen?

– Det är väldigt jämnt, och skiljer bara tiondelar. Ingen kan säga vem som leder egentligen, skillnaden faller inom den statistiska felmarginalen. Det är andlöst spännande och allt som händer nu kan påverka det här valresultatet.

Hur har det jämna läget märkts i kampanjerna?

– Det är en nervig och ganska ängslig valrörelse som styrs av händelser, som till exempel nya prisrekord på elbörsen Nordpol, och tragiska brott och skjutningar. Det är en ny agenda för en valrörelse, med mycket brott och straff, och energimarknaden – även om vi för länge sedan hade ett kärnkraftsval. I jämförelse med det förra valet kopplas nu många samhällsproblem till invandringen. Tidigare har det varit Sverigedemokraterna som har gjort det, men nu görs det också ofta av de andra större partierna. Magdalena Andersson (S) har talat om segregation och brottslighet i termer av invandring, och Moderaterna kopplar de ekonomiska problemen delvis till invandringen. De säger till exempel att de utlandsfödda inte jobbar lika mycket som svenskar. Vi har alltså inte bara nya samarbeten mellan partierna, utan också delvis en ny agenda för en tajt, nervig debatt.

Vilka partier är mest stressade, tror du?

– Liberalerna är nervösa, tror jag. De blev glada när deras siffror började stiga och de såg ut att klara fyraprocentsspärren med marginal. Nu har de gått ner lite och jag tror att de är nervösa bland annat av att Sverigedemokraterna har blivit större än Moderaterna. Många av deras sympatisörer är stödröstare, en viktig grupp som utgör nästan 20 procent av väljarna, och de är viktiga för partierna. Liberalerna fruktar att de som tänkt stödrösta på dem är väljare som egentligen gillar Moderaterna bäst, och som vet att om Ulf Kristersson ska bli statsminister måste Liberalerna vara med i laget. Men om Moderaterna blir ett mindre parti än Sverigedemokraterna kanske de tänker om, och inte längre lägger sin röst på Liberalerna, utan på Moderaterna i stället.

Detta är ett utdrag ur podden Studio DN. I avsnittet också om om statsministerns Magda-kepsar, och vad som kan avgöra valet under de allra sista dagarna.

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN  
Därför är årets valrörelse mer känslosam och personfixerad
0:00 / 20:09

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Ewa Stenberg: S-ledaren vill visa att hon håller alla dörrar öppna

Ewa Stenberg: Rekordsvårt för väljarna att utkräva ansvar

Ewa Stenberg: Det är en smutsig valrörelse

Ämnen i artikeln

DN podcast
Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt