Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 02:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-darfor-brakar-partierna-om-pensionerna-och-sa-paverkar-det-dig/

SVENSK POLITIK

Studio DN: Därför bråkar partierna om pensionerna – och så påverkar det dig

Foto: Fredrik Persson/TT

Liberalernas Johan Pehrson och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar rök ihop om pensionerna i SVT:s partiledardebatt.

I Studio DN berättar DN:s ekonomireporter Dan Lucas om de omdiskuterade pensionsförslagen och varför det är en av valrörelsens hetaste frågor.

DN Text

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Därför bråkar partierna om pensionerna – och så påverkar det dig
0:00 / 17:37

Regeringens pensionslöfte som presenterades i vårbudgeten, och som stöds av V och MP, ställdes i Agendas partiledardebatt mot ett helt färskt löfte från M, KD, L och SD. Vad handlar förslagen om?

– Att höja pensionen för ganska många pensionärer, men med betoning på dem som har sämst ekonomi. Regeringens förslag är att man ska införa något som kallas för garantitillägg. Den kommer ge ungefär en miljon pensionärer, eller drygt var fjärde pensionär, i snitt 750 kronor mer i månaden skattefritt. Och för dem som är längst ned på skalan, ungefär en halv miljon personer, så betyder det 1000 kronor i månaden. Och det är de som tjänar under 11 800 ungefär, säger Dan Lucas i Studio DN.

– Oppositionens förslag är att höja den så kallade garantipensionen med 600 kronor. Det är dock innan skatt. Men de har också föreslagit att det som kallas för konsumtionsstödet, och som finns i inbakat i bostadstillägget för pensionärer, ska höjas med 350 kronor – utöver en höjning som redan är beslutat om. Och det här betyder i stort sett ungefär samma summa, eftersom högeroppositionen också vill sänka skatten för pensionärer. Men skillnaden är att regeringens förslag innebär att pensionärerna redan i augusti kommer att få se de här pengarna, medan högeroppositionen förslag innebär att först i oktober, och sedan efter årsskiftet. Så det är ett trappsteg där innan det blir full utdelning, om man säger så.

[...]

Det här är ett utdrag ur podden Studio DN. Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om pensionsbråket, hur debatten sett ut historiskt och hur ungas framtida pensioner kan komma att påverkas.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Därför bråkar partierna om pensionerna – och så påverkar det dig
0:00 / 17:37

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Högerpartierna utmanar regeringens förslag om garantitillägg

Ewa Stenberg: En ilsken partiledardebatt övergick i borgfred

Ämnen i artikeln

DN podcast
Pensioner
Riksdagen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt