Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-23 19:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-darfor-eskalerar-vardkrisen-i-norrbotten/

SVERIGE

Studio DN: Därför eskalerar vårdkrisen i Norrbotten

Torvald Hurula från Tornedalen blev hemskickad precis före canceroperationen.
Foto: Anders Alm

Norrbottens vårdkris eskalerar. Regiondirektören har avgått efter skarp kritik från vårdpersonal och patienter som behöver operation flygs under sommaren till Stockholm för vård.

I Studio DN berättar Emma Isberg, reporter på DN:s redaktion i Luleå, om bakgrunden och läget i det pågående vårdkaoset.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Därför eskalerar vårdkrisen i Norrbotten
0:00 / 19:40

Vad är det som hänt i Region Norrbotten, varför är det kaos?

– Fackförbunden i Norrbotten har under det senaste året signalerat att situationen i regionen är kritisk när det kommer till personalsituationen, men också patientsäkerheten. Facken har sagt att arbetsmiljön inte är hållbar och att de saknar förtroende för regionledningen. Jag tänker också att det har varit två år av pandemi, alla är överens om att vårdpersonalen är trötta. Nu kan man också se att på många håll så måste den här trötta personalkåren också ta hand om fler patienter än vad de egentligen ska göra, på grund av att de saknar kollegor. I början av juni kunde DN berätta att Region Norrbotten skrivit ett avtal med Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm gällande operationer. 200 patienter kommer att flygas till Stockholm för sina operationer. Och det beror på personalbristen på Sunderby sjukhus i Luleå, där man inte kan hålla uppe personalkapaciteten, vilket gör att de inte kan hålla uppe vårdplatserna som behövs. Och de här operationerna i Stockholm kräver ganska mycket eftervård och är mer omfattande. Som canceroperationer, tarmcancer, cancer i sköldkörteln och bröstcancer och även kärlkirurgi ska ingå i den här överenskommelsen, säger Emma Isberg i Studio DN.

Vår kollega Marcus Derland har träffat en av de patienter som drabbats, Torvald Hurula från Kivijärvi i Tornedalen. Han var inlagd på Sunderby sjukhus i Luleå för ett operera bort en cancertumör i tjocktarmen. Men det blev inte som planerat. Vad hände?

– Marcus träffade Torvald några dagar efter att han hade fått sin operation inställd och berättade för Marcus att han hade åkt till sjukhuset med sin sambo Hjördis. Det är ungefär 20 mil från hans by i Kivijärvi till Sunderby. Torvald Hurula har alltså tjocktarmscancer och var i akut behov av en operation. När han låg på operationsbordet, med nålar i armen och hade gjort sig redo för operation, sade en sjuksköterska att operationen hade blivit inställd. Det var på grund av både plats- och personalbrist. Så han fick helt enkelt åka hem utan en ny tid, i ovisshet och med cancer. Han berättade också att den här inställda operationen gett mycket ångest och oro. Det var ju någonting som han hade burit med sig sedan han fick cancerbeskedet och att mycket av det kom tillbaka när han satt där i bilen på väg hem och inte visste när operationen skulle genomföras.

[...]

Det här är ett utdrag ur podden Studio DN. Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om vårdkrisen i Region Norrbotten, om Ivo:s miljonvite, regionpolitikernas reaktion och vårdpersonalens kritik.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Därför eskalerar vårdkrisen i Norrbotten
0:00 / 19:40

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Torvalds canceroperation ställdes in i sista stund

Stort antal patienter från Norrbotten kan opereras på Karolinska