Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 03:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-dokumentar-glaskonstnaren-eva-hjalpte-ali-att-fly-sverige/

Sverige

Studio DN Dokumentär: Glaskonstnären Eva hjälpte Ali att fly Sverige

Foto: Alexander Mahmoud

Afghanske Ali, 22, flyr från Sverige fem år efter han kom hit. Han gör vad som helst för att slippa mer tid i förvar. Till sin hjälp har han Eva Hållsten, glaskonstnären från Gotland, som kallar sig själv ”god människosmugglare”.

I Studio DN Dokumentär får du följ med på en resa där Ali gör allt för att inte bli upptäckt.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Dokumentär: Eva hjälpte Ali att fly Sverige
0:00 / 20:27

Efter att ha suttit inlåst nio månader i förvar i Märsta kände 22-årige afghanske Ali att han inte hade något val. Han valde att fly och lämna Sverige, fem år efter att han anlänt.

Ali hade hört talas om en kvinna som kunde hjälpa honom med tips på hur han skulle gå tillväga, nämligen 61-åriga glaskonstnären Eva Hållsten på Gotland. Han kontaktar Eva och hon hjälper honom att köpa en biljett till en färja som ska ta honom till Tyskland.

Under hösten 2020 vittnar den tyska gränspolisen om att Ali inte är ensam om att fly. Allt fler familjer och migranter kommer med färjorna från Sverige.

Bild 1 av 5 Ali ute på däck på m/s Nils Holgersson, som kommit en bra bit från den svenska kusten. Han tror inte att han någonsin kommer tillbaka till Sverige.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 5 Ali på bussen mellan Stockholm och Malmö. Han har bara några timmar kvar i Sverige. Ali tänker ta lokaltåg till Trelleborg och sedan färjan till Travemünde, med biljetten som Eva Hållsten köpt.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 5 Eva Hållsten har runt 270 asylsökande och andra migranter i sitt stora kartotek. De flesta har lämnat Sverige och försöker nu få asyl i ett annat EU-land.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 5 ”Jag inte tror att svenskar i allmänhet är medvetna om att Sverige har blivit ett land som folk måste fly ifrån”, säger Eva Hållsten om varför hon vill berätta öppet om sin reseverksamhet.
Foto: Alexander Mahmoud, Alexander Mahmoud
Bild 5 av 5 Ali ute på däck med en vän. Han är van att fly och korsa gränser. Redan när han var åtta-nio år tog han sig från Afghanistan till Iran för att arbeta i en textilfabrik, säger han.
Foto: Alexander Mahmoud

I dagens avsnitt berättar Ali om varför han fattade ett omöjligt beslut och Eva är förtvivlad över hur hennes Sverige blivit ett land som folk vill fly ifrån.

– Det gör så ont i hjärtat att behöva hjälpa att lämna. Hur har det blivit så här? Det är helt jävla vansinnigt, säger Eva Hållsten.

Lyssna på dokumentären här:

STUDIO DN  
Dokumentär: Eva hjälpte Ali att fly Sverige
0:00 / 20:27

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Ali och tusentals andra flyr Sverige – Eva köpte hans biljett

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt