Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 10:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-dokumentar-mot-barnen-med-misstankt-postcovid-som-forbryllar-lakarna/

SVERIGE

Studio DN Dokumentär: Möt barnen med misstänkt postcovid som förbryllar läkarna

Foto: Lotta Härdelin

Elvaåriga Ewa Jakobsson brukade vara full av energi men efter hösten 2020 blev hon som förbytt. Nu orkar nästan ingenting.

Ewa är ett av alla barn som förbryllar läkarna.

Möt teamet som nu helt fokuserar på postcovid hos unga och vad viruset gör med dem – på lång sikt.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Dokumentär: Möt barnen med misstänkt postcovid som förbryllar läkarna
0:00 / 20:24

Det var i mars förra året som Ewa Jakobsson, hennes tvillingsyster och mamma blev sjuka. De fick rethosta, förhöjd kroppstemperatur och halsont. Det var som en ihärdig förkylning, men sakta blev alla tre bättre.

I september ringde plötsligt Ewa hem från skolan. Hon hade så ont i huvudet, hon måste få komma hem.

– Sedan blev det bara värre och värre. Utmattningen kom och hon blev till slut bara helt liggande, berättar hennes mamma Therese Jakobsson.

I november 2020 började Olof Hertting få rapporter från vuxensjukvården. Patienter som utreddes för postcovid berättade att deras barn inte blev friska.

– Jag hoppades att det skulle handla om en väldigt liten grupp och tänkte, kanske lite naivt, att detta mer var en sak för vuxenmedicin, säger Olof Hertting som är barninfektionsläkare på Astrid Lindgrens sjukhus.

Men allt fler vittnesmål kom och när oroliga föräldrar började vända sig direkt till Olof Hertting och hans kollegor på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, där det finns stor erfarenhet av ovanliga barninfektioner, blev beslutet enkelt.

I ilfart byggde han och hans kollegor ihop ett team av barnläkare, barnsjuksköterska, fysioterapeuter, kuratorer, psykologer och en dietist.

Bild 1 av 4 De flesta dagar tillbringar 11-åriga Ewa i soffan i vardagsrummet eller i sitt nedsläckta rum.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 4 Huvudvärken och tröttheten plågar 11-åriga Ewa varje dag. De stunder hon är lite piggare, efter att läxorna är avklarade, portionerar hon ut med omsorg. ”Om jag väl orkar något så kanske jag vill snacka med mina kompisar.”
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 4 ”Barnen mår dåligt så länge att det påverkar deras vardag på ett sätt som kan vara förödande. Vi måste försöka påskynda tillfrisknandet”, säger Olof Hertting som arbetat som barnläkare i 16 år.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 4 Fysioterapeut Li Villard och barninfektionsläkare Olof Hertting möter 15-åriga Alexander Nesz som har gått igenom alla steg i utredningen på mottagningen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Foto: Lotta Härdelin

Att nästan inget av barnen hade haft ett positivt PCR-test förväntade sig teamet – länge testades knappt några barn för covid-19. Vad som förvånade dem var att det också var få som hade mätbara antikroppar.

– Vi vet fortfarande lite om barn och antikroppar, men det finns forskning som pekar på skillnader i antikroppsproduktion mellan barn och vuxna, säger Olof Hertting.

Läkarna om misstänkt postcovid hos barn: ”Katastrof om vi inte kan hjälpa dem”

Han och hans kollegor fick gå efter andra parametrar: De tittade på hur barnen insjuknade, om andra i familjen varit sjuka och antog att det, utöver coronan, var få andra virus i omlopp under pandemins första våg.

I Västerås där Ewa Jakobsson bor har hon fått lämna flera blodprov, träffat en fysioterapeut och en kurator, undersökt hjärtat och gjort magnetkameraundersökning av hjärnan. Familjen väntar på den samlade bedömningen, men hittills har de inte hittat någon orsak till Ewas besvär.

– Man är livrädd att det inte ska bli bra. Att ingen har några svar, säger Therese Jakobsson.

Lyssna på hela dokumentären här:

STUDIO DN  
Dokumentär: Möt barnen med misstänkt postcovid som förbryllar läkarna
0:00 / 20:24

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:
Läkarna om misstänkt postcovid hos barn: ”Katastrof om vi inte kan hjälpa dem”

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt