Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 11:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-dokumentar-patienter-tillats-valja-etniskt-svenska-lakare/

SVERIGE

Studio DN Dokumentär: Patienter tillåts välja etniskt svenska läkare

Foto: Lisa Mattisson

Patienter tillåts välja bort svenska läkare för att de har utländsk bakgrund, på mottagningar över hela landet. Flera vårdgivare instruerar hur patienterna ska gå tillväga. Hör läkare som vittnar om att bli bortvalda i Studio DN Dokumentär.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Dokumentär: Patienter tillåts välja etniskt svenska läkare
0:00 / 16:03

DN:s granskning av läkare som valts bort på grund av sitt ursprung fick stor spridning och internationell uppmärksamhet. Granskningen visade att det finns vårdgivare i alla landets regioner som tillät patienter att vårdas av etniskt svenska läkare och tandläkare.

Totalt ringde DN till över 100 vårdcentraler och tandläkarmottagningar. Samtalen gick till både offentliga och privata vårdgivare i alla svenska regioner. I samtalen utger sig reportrarna för att vara patienter som snart flyttar till deras kommun och behöver lista sig hos en ny vårdgivare.

Reportrarna efterfrågade etniskt svenska – eller ”svensk-svenska” läkare och tandläkare.

– Vi har ju två ljusa i alla fall. Jag kan skriva dig på en svensk tandläkare, uppger personal vid en offentlig folktandvårdsklinik i Skåne.

Bild 1 av 4 ”Så fort jag kliver innanför dörrarna säger en patient att den vill ha en annan läkare”, säger Soliman Hoshmand, specialist i akutsjukvård.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 2 av 4 ”Vi vill kunna bistå med så mycket hjälp vi kan även om det går ut över oss”, säger Soliman Hoshmand, specialist i akutsjukvård.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 3 av 4 DN har även pratat med en rad läkare som vittnat om att bli bortvalda i den svenska vården och hur vårdgivare tillgodoser sådana önskemål.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 4 av 4 ”Vi blev bortvalda på grund av hur jag och min kollega, som också har utlandsfödda föräldrar, ser ut. Man blir bortvald innan en personkemi ens hunnit etableras”, säger Soliman Hoshmand, specialist i akutsjukvård.
Foto: Lisa Mattisson

Flera läkare vittnar för DN om att de känner sig bortvalda av patienter. 36-årige Soliman Hoshmand, specialist på akutsjukvård, berättar om när han vid ett tillfälle inte fick undersöka en patient.

– Så fort jag kliver innanför dörrarna säger en patient att den vill ha en annan läkare, säger Soliman Hoshmand.

När DN ringde tillbaka till de olika vårdgivarna och ställde frågor om varför de gått med på önskemålen, gav de en rad olika förklaringar.

– Jag kan säga att jag blir mörkrädd och det är helt emot våra policys, säger Berith Holmquist Bodemyr, som är chef vid en folktandvårdsklinik i Östersund.

Lyssna på hela dokumentären här:

STUDIO DN  
Dokumentär: Patienter tillåts välja etniskt svenska läkare
0:00 / 16:03

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

DN granskar: Patienter tillåts välja läkare med enbart svenskt ursprung – över hela landet

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt