Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-23 23:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-dokumentar-sa-blev-tantrafestivalen-ett-superspridarevent/

SVERIGE

Studio DN Dokumentär: Så blev tantrafestivalen ett superspridarevent

Foto: Alexander Mahmoud

Det skulle vara sex dygn av glädje och kärlek. Men tantrafestivalen i Molkom blev ett superspridarevent.

Hör Studio DN Dokumentär om vad som egentligen hände på Ängsbacka kursgård.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Dokumentär: Tantrafestivalen som blev ett superspridarevent
0:00 / 27:37

Sista dagarna i juli gick nära 230 deltagare plus 270 volontärer och workshopledare in i en alternativ tantravärld på kursgården Ängsbacka utanför Molkom i Värmland.

Efter festivalen testar över hundra personer på plats positivt för covid-19. Tantrafestivalen hånas i hela landet. Norge rödlistar Värmland på grund av de ökade smittsiffrorna. Medier i Storbritannien, Schweiz och Frankrike skriver plötsligt om Molkom.

Bild 1 av 4 Lin Holmquist jobbade som yogalärare innan hon fastnade för tantra: ”Jag kände att jag måste dedikera hela min existens till det här.”
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 4 Av gästerna på tantrafestivalen var cirka 60 procent från Sverige. De internationella besökarna kom främst från Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 4 ”Ett utbrott hade lika gärna kunnat ske tre veckor tidigare här. Självklart förstår vi att det blir mer sensation när det händer under en tantrafestival”, säger Ida Freyschuss.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 4 Smittskyddet i Region Värmland uppger att de inte kände till att 500 personer skulle närvara vid tantrafestivalen – men arrangemanget har inte bedömts som otillåtet.
Foto: Alexander Mahmoud

I Studio DN Dokumentär berättar DN:s reporter Hugo Lindkvist om hur Ängsbacka förvandlas till en smitthärd där folk måste isoleras och all publik verksamhet stängs på obestämd tid.

Lyssna på hela dokumentären här:

STUDIO DN  
Dokumentär: Tantrafestivalen som blev ett superspridarevent
0:00 / 27:37

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer: Så blev tantrafestivalen ett superspridarevent: ”Man hånar oss som snuskiga hippies”

Ämnen i artikeln

Västsverige
Poddar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt