Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 02:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-dokumentar-vindkraftsparken-i-atrask-en-kinesisk-framtidsplan/

SVERIGE

Studio DN Dokumentär: Vindkraftsparken utanför Piteå – en kinesisk framtidsplan

Foto: Daniel Costantini

Från sitt köksfönster i norrbottniska Åträsk ser Alice och Ulf Ölund ut över vad som ska bli en av Europas största vindkraftparker. Men de blickar också ut över resultatet av en kinesisk framtidsplan.

Det här är historien om när en kommunistisk diktatur blev storägare av svensk vindkraft.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Dokumentär: Vindkraftsparken utanför Piteå – en kinesisk framtidsplan
0:00 / 21:33

Utanför Piteå, i Norrbottens vildmark, tornar hundratals vindkraftverk mot himlen. Det är en del av det som ska bli Europas största landbaserade vindkraftspark – kanske till och med världens största.

Satsningen heter Markbygden 1101 och väntas leverera omkring 8 procent av Sveriges totala elkonsumtion. Men projektet sticker inte bara ut på grund av dess omfattning och den framtidsanda som omger satsningen. Även ägarna till en del av parken väcker uppmärksamhet.

Bild 1 av 4 Från sitt köksfönster i Åträsk ser Alice och Ulf Ölund ut över hundratals vindkraftverk.
Foto: Daniel Costantini
Bild 2 av 4
Foto: Daniel Costantini
Bild 3 av 4 När Vindkraftparken Markbygden är färdigbyggd om några år kommer den att utgöra Europas största vindkraftpark på land. Investerarna kommer bland annat från Tyskland, USA och Kina.
Foto: Daniel Costantini
Bild 4 av 4 Tomas Riklund kallas för vindkraftens ”Grand Old Man” här trakterna kring Piteå. Han har varit med sedan starten för snart 20 år sedan.
Foto: Daniel Costantini

Vindkraftsparken är nämligen också resultatet av en kinesisk framtidsplan.

I Studio DN dokumentär berättar Lina Lund historien om varför Kina satsar på vindkraft utanför Piteå.

Lyssna på hela dokumentären här:

STUDIO DN  
Dokumentär: Vindkraftsparken utanför Piteå – en kinesisk framtidsplan
0:00 / 21:33

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer: Så blev ett statsägt kinesiskt bolag storägare av svensk vindkraft

Ämnen i artikeln

Vindkraft
Kina
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt