Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-30 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-partiledarintervju-med-ulf-kristersson-m-jag-vill-ge-sd-seriost-inflytande/

SVERIGE

Studio DN partiledarintervju med Ulf Kristersson (M): ”Jag vill ge SD seriöst inflytande”

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
Foto: Alexander Mahmoud

Inför valdagen den 11 september 2022 kan Moderatledaren Ulf Kristersson inte sätta något namn på sitt regeringsalternativ, och hans samarbetspartier saknar fortfarande en gemensam budgetplan. Däremot har han ett kontrakt med konkurrenten Magdalena Andersson (S) om Nato.

– Vi är överrens om att inte göra någonting som försvårar förden andra, säger han.

De politiska reportrarna Kristina Hedberg och Hanna Jakobson möter Ulf Kristersson som en del av DN:s partiledarintervjuer under valspurten 2022.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Val 2022: Ulf Kristersson (M): "Jag vill ge SD seriöst inflytande"
0:00 / 34:53

Du är en av två statsministerkandidater, den andra är såklart sittande statsminister Magdalena Andersson. Men du hoppas att rösterna på M, KD, L och SD ska leda till ett maktskifte. Heter det där gänget någonting?

– Det är en bra fråga. Svaret är nog nej. Vi är fyra olika partier och skäms inte ett ögonblick för det, och tycker olika i en del frågor. Det är välkänt. Jag brukar säga ”på min sida i politiken”. De andra heter väl heller ingenting så vitt jag vet?

Har ni nån färg då?

– Alla våra partier har väl mer eller mindre blåa färger – tror jag. Det finns blått någonstans i alla, men jag är inte säker på att de andra skulle hålla med, säger han. Vi är fyra olika partier som kan samarbeta med varandra och få någonting gjort, det är det viktiga, säger Ulf Kristersson till Studio DN.

Hur mycket inflytande är du beredd att ge Sverigedemokraterna?

– Vi har i väldigt hög grad en gemensam uppfattning om hur vi ska bekämpa brotten, en nästan identisk energipolitik, vi kunde budgetförhandla tillsammans och har en gemensam ståndpunkt kring lägre invandring. Det är ju fyra stora sakfrågor där vi kan hitta gemensamma lösningar.

Att Sverigedemokraterna inte får sitta i en M-ledd regering har Moderaterna varit tydliga med. Men hur är det med tjänstemän på regeringskansliet?

– Det kommer inte behövas, är beskedet från Ulf Kristersson. Samarbetet ska skötas i riksdagen.

– Jag vill ge dem ett seriöst inflytande som vi kommer överens om innan regeringen väljs. Att man har en gemensam syn på vad man vill åstadkomma och att man har konkreta mål. Men sen har regeringen en egen integritet. Och regeringen ska samarbeta i riksdagen, inte minst med SD, säger han.

I avsnittet hör du mer om hur Ulf Kristerssons syn på Natofrågan och relationen till Turkiet, samt finansiering av det svenska försvaret och förslaget om sänkta bidrag.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Val 2022: Ulf Kristersson (M): "Jag vill ge SD seriöst inflytande"
0:00 / 34:53

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Ulf Kristerssons lag har inget namn: ”Jag brukar säga på min sida i politiken”