Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-05 20:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-resa-i-sommar-det-behover-du-veta-om-kokaos-och-coronaregler/

SVERIGE

Studio DN: Resa i sommar? Det behöver du veta om kökaos och coronaregler

Långa köer på Arlandas terminal 5.
Långa köer på Arlandas terminal 5. Foto: Ali Lorestani

Den senaste tiden har det rapporterats mycket om olika typer av kaos när det kommer till resande. Dagen Nyheters reporter Ida Yttergren reder i Studio DN ut vad du som ska resa utomlands i sommar och behöver ha koll på kring coronaregler, passkaos och flygplatsköer.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Resa i sommar? Det behöver du veta om kökaos och coronaregler
0:00 / 09:41

Du har skrivit en pedagogisk punktlista i tidningen, över saker resenärer behöver veta inför avfärd. Om vi börjar med pandemisituationen: vilka inresekrav som rör covid-19 gäller på de mest populära resmålen?

– De flesta populära resmål i Sydeuropa har slopat inresereglerna och det innebär att man kan resa in utan vaccinationbevis, man behöver heller inte visa ett negativt test eller bevis på tillfrisknande. Det gäller i till exempel Grekland, Italien och Spanien. Ska man till Portugal och Frankrike kan man behöva se över när man tog sin senaste spruta, om man bara har tagit två sprutor. Där vill de att man ska ha tagit tre sprutor, eller att den andra sprutan ska ha tagits de senaste nio månaderna. Det kan vara bra att kolla upp lite extra, säger Ida Yttergren i Studio DN.

Vi har hört mycket om kaoset på Arlanda den senaste tiden. Vad behöver den som ska flyga därifrån veta om tidsmarginaler och annat? När bör en vara på plats inför incheckning?

– Swedavia som sköter Arlanda har sagt att tre timmar innan är är vad som gäller om man ska flyga från just Arlanda. Sedan kan det vara bra att känna till att de har öppnat terminal 4. De flesta utrikesflyg går från terminal 5. Terminal 4 är lite mindre belastad, och då kan man gå genom säkerhetskontrollen där. Man har också öppnat en gång som inte funnits tidigare mellan terminal 4 och 5. Om man bara handbagage, kan man gå genom säkerhetskontrollen på terminal 4 och sedan ta sig över till terminal 5 på insidan, om det är därifrån man flyger. Vissa flygbolag flyger också från terminal 4 nu.

Det här är ett utdrag ur podden Studio DN. Lyssna på hela avsnittet för fler tips kring resande i sommar, om passkaoset och vad som gäller för tågresenärer i Sverige och Europa.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Resa i sommar? Det behöver du veta om kökaos och coronaregler
0:00 / 09:41

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Palmira Koukkari Mbenga

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Så kan du tänka inför utlandsresan – det gäller på resmålen

Köerna mot det normala på Arlanda

Därför har Danmark klarat sig undan passkaos

Ämnen i artikeln

DN podcast
Arlanda
Resor
Polisen
Vaccination
Flygtrafik
Turism
Tåg
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt