Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-25 00:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-sa-kan-nasta-regering-se-ut-tre-scenarier/

SVENSK POLITIK

Studio DN: Så kan nästa regering se ut – tre scenarier

Slutdebatt mellan partiledarena på SVT. Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L).
Foto: Thomas Karlsson

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har nu fullt upp med att förhandla fram ett regeringsalternativ med sina samarbetspartier KD, L och SD. DN:s politikreporter Hans Rosén berättar i Studio DN om hur regeringsalternativen kan komma att se ut och om vilken politik de hårdaste förhandlingarna kommer att handla om.

DN Text
VAL 22

Lyssna här:

STUDIO DN  
Så kan nästa regering se ut – tre scenarier
0:00 / 23:55

Hans Rosén, hur har stämningen varit i riksdagen de senaste dagarna?

– Det har varit en spänd väntan förstås, både på valresultatet och rösträkningen. Det har också varit febriga försök att komma till tals med partierna på högersidan, framför allt för att få veta någonting om eventuella förhandlingar. Vi journalister har stått och hängt på Mynttorget eller nere i kulvertar under riksdagen för att försöka fånga partiledare eller andra på väg mellan varandras riksdagskansli. Men Ulf Kristersson, hans samarbetspartier och hans tidigare kollegor har hållit korten väldigt nära kroppen. Det har kommit ut väldigt lite under de här dagarna, men nu kommer allting gå in i ett nytt skede, så vi få se vad som händer, säger Hans Rosén till Studio DN.

Du har skrivit en artikel i Dagens Nyheter där du beskriver tre olika alternativ för regeringssamarbete mellan de fyra partierna M, KD, L och SD. Vi ska gå igenom dem alldeles strax, men först: Varför är det inte Jimmie Åkesson som blir statsminister?

– Ja, det kan man tycka vore rätt naturligt med tanke på att han företräder det största partiet i den här kvartetten. Men då är det ju så att Moderaterna och Ulf Kristersson har hela tiden varit tydliga med att de inte vill ha in Sverigedemokraterna i regeringen. Även Ebba Busch och Kristdemokraterna har sagt samma sak. De har inte haft några direkta principiella invändningar, utan de har pekat på sådant som att Sverigedemokraterna är helt oerfarna när det gäller regeringsarbete. Det är också första gången de här partierna samarbetar skarpt. Kristersson har menat att de ska samarbeta kring sådant de är överens om, och fokusera på några centrala områden. Men en regering måste ju fatta beslut om väldigt mycket annat också. Då är hans bedömning att det kommer bli för komplicerat att ha också Sverigedemokraterna inne i regeringen. Sedan finns det ytterligare ett skäl, och det är att Liberalernas landsmöte i höstas drog en skarp röd linje här. Johan Pehrsson har inte mandatet att säga ja till att ge Jimmie Åkesson en ministerpost. Han måste säga nej, det kräver hans parti av honom. Så det är ju ytterligare ett skäl.

Det här är ett utdrag ur podden Studio DN. I avsnittet hör du också om hur de olika regeringskonstellationerna skulle kunna se ut, och om Magdalena Andersson och Socialdemokraterna behöver vara redo för en eventuell comeback under mandatperioden.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Så kan nästa regering se ut – tre scenarier
0:00 / 23:55

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Tre scenarier om Kristersson blir statsminister

De kan bli ministrar i Kristerssons regering

Ämnen i artikeln

DN podcast
Ebba Busch
Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt