Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 14:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-trettondagsafton-varfor-gar-inte-sverige-med-fullt-i-nato/

SVERIGE

Studio DN trettondagsafton: Varför går inte Sverige med fullt i Nato?

Samarbetet med försvarsalliansen Nato är väldigt starkt. Vad är det egentligen som återstår för att Sverige skulle bli en fullvärdig medlem? DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg reder ut i Studio DN.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Var står Sverige i Natofrågan just nu?
0:00 / 16:42

Är Sverige neutralt och alliansfritt?

– Det kan man verkligen diskutera. Vi är inte medlemmar i Nato, som är den stora militära alliansen i vår omvärld. På så sätt är vi alliansfria. Men den här alliansfriheten har urholkats så mycket att nästan inget finns kvar. Faktum är att den amerikanska ambassadören i en intervju sa att Sverige är närmare Nato än flera av våra Natoallierade. I försvarsbeslutet som riksdagen fattade innan jul finns inte ordet alliansfrihet nämnt mer en enda gång, och den gången handlar det om Finland.

Vad skulle det innebära för Sverige att vara med i Nato?

– Skillnaden är att vi inte har skrivit på försvarsförbindelsen som kallas för artikel 5. Den säger att ”vi förbinder oss att försvara en Nato-medlem som angrips militärt och de förbinder sig att försvara oss”. Det är en ömsesidig försvarsförbindelse, och det är den som är det kontroversiella i Nato. Men samtidigt bygger svensk försvarsplanering på att vi kommer att få hjälp utifrån efter ett tag. Vilka är det då som ska hjälpa till? Ja, det är ju Natoländer – och förhoppningsvis Finland, om de inte sitter i klistret lika mycket som Sverige.

Vad har gjort att Sverige backar från medlemskap?

– Det är framför allt politisk kontroversiellt, och det har blivit ännu mer politiskt kontroversiellt när Donald Trump blev president i USA. Turkiet är Natomedlem och utvecklingen i Turkiet har inte direkt fått svenska politiker att känna att de vill alliera sig med det landet. Den allra viktigaste orsaken är att man inte har haft ett folkligt stöd. Stödet för Nato har ökat i Sverige, men inte så mycket att man har en stadig majoritet för ett svenskt Natomedlemskap – och det splittrar partierna. Skulle Socialdemokraterna ändra sig skulle vi gå med i Nato snabbt.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Var står Sverige i Natofrågan just nu?
0:00 / 16:42

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt