Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-25 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-vad-avgor-vem-som-blir-statsminister/

SVENSK POLITIK

Studio DN: Vad avgör vem som blir statsminister?

Vem blir Sveriges nästa statsminister? Ett fastställt valresultat väntas på onsdag.
Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

Valet 2022 fortsätter att vara en rysare. I Studio DN berättar DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om det jämna läget i riksdagen, regeringsbildningen och den stökiga mandatperiod som väntar.

DN Text
VAL 22

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Vad avgör vem som blir statsminister?
0:00 / 27:00

Vi får vänta på det slutgiltiga valresultatet ett par dagar. Vad händer närmaste tiden?

– Det kommer ett fastställt valresultat på onsdag, men det kan dra ut lite till på tiden. Då vet både Ulf Kristersson och Magdalena Andersson vem som kommer att få första chansen att bilda regering. Blir det en majoritet till höger, alltså Ulf Kristerssons lag, kan Magdalena Andersson välja att avgå som statsminister. Jag skulle säga att det är ganska troligt. Om hon inte avgår blir det en statsministeromröstning där hon kan fällas om hon har en majoritet emot sig. Då blir hon ledare för en övergångsregering, precis som hon blir om hon avgår frivilligt. När det finns ett fastställt valresultat kommer också talmannen att kalla till sig alla partiledarna och lyssna på vad de har för inställning i regeringsfrågan. Sedan drar han slutsatsen om vem som har störst förutsättningar att bilda regering. Som det ser ut i dag är det Ulf Kristersson som får chans att försöka bilda regering, och det är vad han håller på att lägga grunden till i dag – när Åkesson åt lunch i moderatkansliet och sedan kom Johan Pehrson och Ebba Busch, säger Ewa Stenberg i Studio DN.

Du deltog för en stund sedan i en chatt med DN:s läsare där flera undrade över statsministerfrågan. Om högerblocket får majoritet – hur ser möjligheten ut för Jimmie Åkesson att bli statsminister, givet att han leder högersidans största parti?

– Det ser inte särskilt bra ut för honom. Det är egentligen väldigt enkelt, den som kan räkna till 175 av 349 riksdagsmandat blir statsminister. Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna ser ut att få ihop drygt 70 mandat och det finns inget annat parti som stödjer dem. Ulf Kristersson, däremot, skulle kunna få 175 ledamöter. Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har ju sagt att de vill se honom som statsminister. Om han efter de här samtalen och förhandlingarna kan få dem att stå fast vid det och göra dem nöjda ligger han bäst till. Så det hjälper inte att vara ett stort parti om man inte har kompisar, eller så ska man vara parti på över 50 procent och då kan man bilda regering.

[...]

Det här är ett utdrag ur podden Studio DN. Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om det parlamentariska läget, SD:s återvandringspolitik för svenskar med invandrarbakgrund och partiernas valanalyser.

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Palmira Koukkari Mbenga

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN  
Vad avgör vem som blir statsminister?
0:00 / 27:00

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Källor: Kristersson vill se endast M och KD i regering

Ewa Stenberg: Priset för att hålla Åkesson borta kan bli högt

Är S + M troligt? DN:s expert svarar

Ämnen i artikeln

DN podcast
Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt