Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-28 01:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-valintervju-med-matilda-ekeblad-jag-vill-att-m-ska-bli-den-grona-hogern/

SVENSK POLITIK

Studio DN valintervju med Matilda Ekeblad: ”Jag vill att M ska bli den gröna högern”

Matilda Ekeblad, ordförande Muf.
Matilda Ekeblad, ordförande Muf. Foto: Thomas Karlsson

Matilda Ekeblad gick med i det moderata ungdomsförbundet under Reinfeldt-eran. Förra året valdes hon till ordförande i Muf – och sitter sedan dess också i moderpartiets styrelse. Ekeblad talar ofta om sitt liberala hjärta och tron på en öppen värld.

Hör Matilda Ekeblad i Studio DN valintervju om farorna med att bli yrkespolitiker, oron över att moderpartiet ska fjärma sig från sitt liberala DNA och när hon blev imponerad av Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.

DN Text
VAL 22

Lyssna här:

STUDIO DN  
Valintervju med Matilda Ekeblad, Muf: ”Jag vill att M ska bli den gröna högern”
0:00 / 17:21

– Jag vill att Moderaterna ska bli den gröna högern i Sverige. Men då tror jag att vi måste bli ännu mer modiga och skaffa oss större självförtroende i de här frågorna. Jag vill att den som bryr sig om klimatet, ska gå med i Moderaterna, och så kanske det inte alltid ser ut i dag.

Hon säger att både Muf och M fastnar i att ”bara prata kärnkraft” och tycker att alla borde förstå att det krävs mycket mer – och svårare – politik på området.

– Vi måste börja prata om bränsleskatten. Jag som är från landet förstår ju att det är helt sjukt när det går upp till 19 kr litern för diesel, men vi måste tala om målkonflikten mellan att vilja stoppa utsläppen och samtidigt vilja sänka skatten på bränsle.

Vad är viktigast för dig då då? Ditt parti vill ju sänka skatterna nu, var står du?

– Jag är kluven. Jag förstår att det rimmar illa när man säger att man vill stoppa utsläppen, men här och nu är det många som inte skulle klara sig om det fortsätter att ligga på 19 kr litern. Man tar sig inte hemifrån och ekonomin blir lidande och mycket i livskvaliteten får ryka.

I avsnittet får du också reda på varför Matilda Ekeblad menar att Sverigedemokraterna måste tänka till kring liberalism och varför hon vill att Moderaterna ska bli den gröna högern.

Programledare: Kristina Hedberg.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Valintervju med Matilda Ekeblad, Muf: ”Jag vill att M ska bli den gröna högern”
0:00 / 17:21

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Matilda Ekeblad: ”Vi kan inte bara skrika om kärnkraft”

Ämnen i artikeln

Val 2022
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt