Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-27 13:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-valintervju-med-romina-pourmokhtari-arbetsvagrar-om-inte-l-satter-grans-mot-sd/

SVENSK POLITIK

Studio DN valintervju med Romina Pourmokhtari: Arbetsvägrar om inte L sätter gräns mot SD

LUF:s ordförande Romina Pourmokhtari.
Foto: Thomas Karlsson

Under Romina Pourmokhtaris ledning har LUF kämpat hårt mot moderpartiets sidbyte i politiken – och hon vill stänga ute Sverigedemokraterna och hålla fast vid en generös migrationspolitik.

Hör Romina Pourmokhtari i Studio DN valintervju om varför hennes hund är folkpartist men inte Liberal, varför vissa gamla klasskamrater är i fängelse medan andra gör karriär och hur det kommer sig att L vacklar så mycket.

DN Text
VAL 22

Lyssna här:

STUDIO DN  
Valintervju med Romina Pourmokhtari, LUF: Arbetsvägrar om inte L sätter gräns mot SD
0:00 / 18:33

Du skrev i en debattartikel att vårt krav till Liberalerna är enkelt: anta röda linjer mot Sverigedemokraterna eller gå till val utan oss. Hur reagerade partiledningen?

– Det är ingen som har gjort såhär tidigare. Så det är klart att de reagerar starkt, men vi reagerar också starkt eftersom vi ser att vi behöver få gehör i den här frågan. Jag kan inte se mina medlemmar vara villiga att kampanja om de inte känner att de kampanjar för liberala ideal, säger Romina Pourmokhtari i Studio DN.

Men kan ditt parti verkligen upprätthålla sådana linjer? M, KD och SD representerar ju tillsammans en mycket större del av väljarkåren.

– Ja, det tror jag. Det finns opinionsmätningar som pekar på att en borgerlig regering inte kan tillträda utan oss. Och det finns också mycket som pekar på att Sverigedemokraterna kanske inte kommer kräva ministerporter, utan hellre ha den positionen som Vänsterpartiet haft, som den bråkiga lillebrorsan. Och då är vi precis lika relevanta som SD är, även om vi har olika siffror.

I avsnittet får du också reda på när Romina Pourmokhtari tummade på sina principer – och när hon blev imponerad av en politisk rival.

Programledare: Kristina Hedberg och Ewa Stenberg.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Valintervju med Romina Pourmokhtari, LUF: Arbetsvägrar om inte L sätter gräns mot SD
0:00 / 18:33

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Romina Pourmokhtari: Sabuni saknar ibland liberal grund