Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-30 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-vilken-politisk-dramatik-kan-vi-vanta-oss-fram-till-valet/

SVENSK POLITIK

Studio DN: Vilken politisk dramatik kan vi vänta oss fram till valet?

Amineh Kakabavehs röst avgjorde misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson blir kvar på sin post efter tisdagens misstroendeomröstning i riksdagen.

Men hur påverkas Sverige av de senaste dagarnas politiska kris? I Studio DN berättar DN:s politikreporter Hans Olsson om vilken slags dramatik som väntar väljarna de drygt 90 dagar som är kvar till valet i september.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Vilken politisk dramatik kan vi vänta oss fram till valet?
0:00 / 21:45

Vi spelar in det här avsnittet av Studio DN på tisdag eftermiddag, misstroendeomröstningen är precis genomförd.
Hur är stämningen i riksdagen?

– Just nu, någon halvtimme efter omröstningen är det ganska avslaget och ordningen är tillbaka med en glest besökt debatt här i kammaren. Men bara för ett par timmar sedan var det fullt i korridorerna. Större delen av landets politiska journalistkår var här, samtliga riksdagsledamöter och många tjänstemän. Och det var lite spänt, men ändå förväntade sig nog de flesta det resultat som till slut blev, säger Hans Olsson i Studio DN.

[...]

Misstroendeomröstningen slutade alltså med att Morgan Johansson sitter kvar med minsta möjliga marginal, detta genom Amineh Kakabavehs röst. Vad säger det om läget i svensk politik i dag, med 96 dagar kvar till valet?

– Det är en bekräftelse på det extremt jämna parlamentariska läget som vi haft under hela den här mandatperioden och som har lett fram till tidigare misstroendeomröstningar. Till och med en statsminister som historiskt blev fälld en misstroendeomröstning, när Löfven fick gå förra sommaren. Det är så små marginaler i parlamentet att det uppstår situationer som, även vi som har varit med länge, inte riktigt kan föreställa oss. Och det är det ju som det är: vi har en representativ demokrati, de röster som läggs på valdagen omvandlas till mandat här i riksdagen. Och sedan är det upp till partierna att försöka komma överens om en fördelning som gör att det går att styra landet. Och det kan vi nog sammanfatta det som att det stundtals har gått så där.

[...]

Det här är ett utdrag ur podden Studio DN. Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om det politiska spelet kring misstroendeförklaringen, hur det påverkar svensk politik och om varför Morgan Johansson triggar oppositionen.

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN  
Vilken politisk dramatik kan vi vänta oss fram till valet?
0:00 / 21:45

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Ewa Stenberg: En ovärdig bild av den svenska demokratin

Morgan Johansson får sitta kvar som justitieminister

Detta har hänt: Misstroendet mot Morgan Johansson