Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-30 18:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-vill-centerpartiet-regera-med-socialdemokraterna-nu/

SVENSK POLITIK

Studio DN: Vill Centerpartiet regera med Socialdemokraterna nu?

Statsminister Magdalena Andersson (S) och Centerpartiets Annie Lööf stod sida vid sida på amerikanska amfibiefartyget USS Kearsarge – och riktade kritik mot Moderatledaren Ulf Kristersson.
Statsminister Magdalena Andersson (S) och Centerpartiets Annie Lööf stod sida vid sida på amerikanska amfibiefartyget USS Kearsarge – och riktade kritik mot Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: Elin Åberg

Vill Centern regera med Socialdemokraterna efter valet i september? I Studio DN berättar DN:s reporter Emma Bouvin om vad som tyder på det, om Centerpartiets relation till Socialdemokraterna – och vad närmandet kan innebära för det parlamentariska läget.

DN Text
VAL 22

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Varför ser Andersson och Lööf allt mer kärvänliga ut?
0:00 / 13:04

Du och Hanna Jakobson har skrivit en artikel om att Centerpartiet närmar sig Socialdemokraterna. Vad pekar på det?

– Det har ju kommit flera tecken senaste veckan. Eller inte bara senaste veckan – det började i början av juni när statsminister Magdalena Andersson kallade till presskonferens på den amerikanska amfibiebåten USS Kearsage, och hade med sig Annie Lööf vid sin sida. Tillsammans riktade de kritik mot Ulf Kristersson. Sedan har ju Magdalena Andersson också berömt Annie Lööf i sina sociala medier. Mycket av det kom ju efter ett annat tecken, nämligen att Annie Lööf avstod från misstroende av Morgan Johansson. Och den senaste veckan berättade Centern och Socialdemokraterna att de hade en gemensam pensionsöverenskommelse, och därefter att Centerpartiet sa att de kommer att rösta på Socialdemokraternas budget. Så det är flera stora steg som har tagits.

Om Centern skulle ingå i en socialdemokratisk regering efter valet, vad skulle det innebära för det parlamentariska läget?

– Det finns mycket som kan hända, men det som händer då är ju att vi har två nya block. Redan innan finns ju högerblocket, där SD ingår, och då blir det nya blocket Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det innebär ju att både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna hittat varsin plats, vilket skulle kunna betyda att det blir lite mindre stökigt och lite lättare att komma överens inför regeringsbildningen. Men det återstår att se, för det finns ju saker som kan hända på vägen.

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN  
Varför ser Andersson och Lööf allt mer kärvänliga ut?
0:00 / 13:04

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

”Saker förändras” – vill Centern regera med Socialdemokraterna?

Ämnen i artikeln

DN podcast
Val 2022
Annie Lööf
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt