Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 18:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/svag-okning-av-covidfall-sedan-forra-veckan/

SVERIGE

Svag ökning av covidfall sedan förra veckan

26 000 personer provtogs för covid-19 under vecka 36. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Drygt 4 300 fall av covid-19 registrerades förra veckan, vilket är en ökning med 13 procent jämfört med veckan innan då 3 800 fall registrerades, rapporterar Folkhälsomyndigheten.

TT Text

Ökningen ses främst i regionerna Blekinge, Sörmland och Jönköping, medan fallen däremot minskar i Halland och Västra Götaland.

Totalt provtogs 26 000 personer för covid-19 under vecka 36, vilket är 9 procent fler än veckan innan. Den ökande provtagningen tros även bero på att förekomsten av andra luftvägsinfektioner än covid-19 har ökat i samhället under de senaste veckorna, vilket är normalt för den här tiden på året.

Antalet nya intensivvårdade patienter per vecka har under de senaste veckorna varit på en något högre nivå än i början av sommaren. Totalt har 73 patienter med bekräftad covid-19 intensivvårdats under de senaste fyra veckorna. 7 nya fall rapporterats in på iva under vecka 36. Bland de intensivvårdade var medelåldern 64 år och majoriteten av patienterna tillhörde en medicinsk riskgrupp.

Från och med den den 1 september rekommenderas personer som är 65 år eller äldre att vaccinera sig med en påfyllnadsdos mot covid-19. De gäller även personer från 18 år som är i riskgrupp.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt