Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-20 03:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/svar-inre-konflikt-i-demokraterna-oonskat-kommunalrad-erbjuds-miljoner-for-att-lamna/

SVERIGE

Svår inre konflikt i Demokraterna – oönskat kommunalråd erbjuds miljoner för att lämna

En bild från partiet Demokraternas presentation av budget till Göteborgs stad 2019: Fr v politiska sekreteraren Veronica Öjeskär, partiledaren Martin Wannholt, kommunalrådet Jessica Blixt och Henrik Munck, kommunalrådet som nu utesluts ur partiet.
En bild från partiet Demokraternas presentation av budget till Göteborgs stad 2019: Fr v politiska sekreteraren Veronica Öjeskär, partiledaren Martin Wannholt, kommunalrådet Jessica Blixt och Henrik Munck, kommunalrådet som nu utesluts ur partiet. Foto: Jonas Lindstedt

Ett år före valet har en allvarlig inre konflikt i Göteborgspartiet Demokraterna bubblat upp till ytan. Partistyrelsen förbereder att utesluta kommunalrådet Henrik Munck mot drygt två miljoner kronor i ersättning.

Pengarna hämtas från partiets kassa – som i huvudsak kommer från det offentliga partistödet.

Vid kommunalvalet i Göteborg 2018 gjorde det nystartade partiet Demokraterna sensation. Grundaren Martin Wannholt, som efter valet 2014 uteslutits ur Moderaterna för stadgebrott, kunde på valnatten konstatera att kampanjen mot tågtunneln Västlänken blivit en succé. Från ingenstans var Demokraterna nu Göteborgs stads näst största parti.

Utöver Martin Wannholt själv valdes Jessica Blixt och Henrik Munck till Demokraternas kommunalråd och utåt har trion länge framstått som en tämligen välsmord trio. Munck, som hade anslutit till D från Miljöpartiet och yrkesmässigt haft chefsroller inom AB Volvo, blev experten på trafikfrågor och en nyckelperson i arbetet med partiets budgetförslag.

En bild från Demokraternas valvaka 2018: Henrik Munck intill partiledaren och grundaren Martin Wannholt.
En bild från Demokraternas valvaka 2018: Henrik Munck intill partiledaren och grundaren Martin Wannholt. Foto: Demokraterna

Men nu, ett år före valet, framträder en svår inre konflikt i öppen dager. På tisdagen skrev GP om att Demokraternas partistyrelse förbereder att utesluta kommunalrådet Henrik Munck. För DN bekräftar Munck att processen pågår, och att han senast på fredag måste svara om han godkänner förslaget till ett så kallat omställningsavtal.

Förslaget innebär att Henrik Munck säger upp sig som kommunalråd senast 16 september och lovar att inte ansöka hos staden det så kallade omställningsstöd som kommunalråd har rätt till, i hans fall 85 procent av lönen under 18 månader. Om så sker åtar sig partiet att betala honom 2 050 000 kronor inklusive sociala avgifter.

På DN:s fråga om han tänker acceptera avtalsförslaget säger Munck:

– Även om samtalen pågått länge var det alltså först i fredags kväll som jag fick ett papper på vad de tänkt sig.

Hur ska du svara?

– Jag har velat lösa det här i samförstånd och vill inte förhandla i media. Vad jag vill är att få se den utredning som man har gjort och som ska utgöra grunden för att utesluta mig. Jag vill få en möjlighet att bemöta vad jag anklagas för. Först därefter går det att förhandla.

Henrik Munck säger att partiledaren Martin Wannholt föreslagit att han själv skulle ta fram ett förslag till kommunikationsplan där det skulle framgå att han lämnar frivilligt för att gå vidare i yrkeslivet.

– Men jag har sagt att ett sånt upplägg inte kommer att hålla och jag kan inte stå för det, säger Munck.

Henrik Munck kom till Demokraterna från Miljöpartiet. Han är förutom fullmäktigeledamot även ledamot i trafiknämnden och ersättare i kommunstyrelsen.
Henrik Munck kom till Demokraterna från Miljöpartiet. Han är förutom fullmäktigeledamot även ledamot i trafiknämnden och ersättare i kommunstyrelsen. Foto: Jonas Lindstedt

Frågan om de interna problemen hos Demokraterna har även blivit ett ärende hos kommunstyrelsens arbetsutskott. Vid ett möte i januari ska Wannholt ha tagit upp att det finns arbetsmiljöproblem inom Demokraterna och att man därför behövde hjälp från stadsledningskontorets jurister. Wannholt ska dock ha fått svaret att stadens jurister inte kan ta sig an den typen av partiinterna ärenden.

Demokraterna lät förra hösten anlita en konsult. Denna ansåg i sitt utlåtande daterat 5 februari att Henrik Munck påverkar arbetsmiljön negativt och att det inte går att planlägga arbetet på ett sunt och säkert sätt och att han går bakom ryggen på kollegor. Konsulten rekommenderade att Munck lämnar sitt uppdrag.

Redan i december hade partistyrelsen i enighet beslutat att diskutera ett så kallat omställningspaket om pengar och utbildning med Henrik Munck. Ordföranden Thomas Hedberg säger att eftersom Munck då inte ska ha velat diskutera frågan utfärdades ett vad man kallar varningsbrev.

Efter vad Hedberg beskriver som nya anklagelser beslöt styrelsens majoritet i juni att utesluta Munck som partimedlem. Oenighet rådde om han då skulle uteslutas direkt eller om en ny hr-coach först skulle anlitas för ännu en utredning. Enligt ordföranden röstade tre av nio ledamöter för det senare alternativet och en ledamot avstod.

– Jag svarade styrelsen att jag kunde tänka mig en frivillig lösning och då beslöts att frågan skulle diskuteras vidare längre fram, säger Munck.

Martin Wannholt och Henrik Munck på en bild från 3 november i fjol då budgetförslaget presenterades för medierna.
Martin Wannholt och Henrik Munck på en bild från 3 november i fjol då budgetförslaget presenterades för medierna. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Är du en besvärlig typ att ha att göra med?

– Visst har jag gjort misstag. Jag har höjt rösten någon gång och skickat ett och annat mejl med tufft budskap. Men där särskiljer jag mig inte från hur den generella arbetsmiljön och organisationskulturen är hos Demokraterna i rådhuset.

För att försvara sig pekar Henrik Munck på ett mejl som tre av de anställda politiska sekreterarna i rådhuset härom dagen skickat till ett hundratal partimedlemmar. De skriver: ”Vi delar inte den bild av Henrik Munck som framställs av Thomas Hedberg och Martin Wannholt. Henrik är strukturerad, kunnig och hjälpsam. Han är därför en tillgång för alla oss med begränsad politisk erfarenhet och har från första dagen varit ett stort stöd i vårt arbete.”

Brevet avslutas: ”Vi ser en stor risk för att partiet splittras om uteslutningen verkställs (...). Då är allt arbete som hittills lagts ner förgäves. Vi uppmanar därför – återigen – till en konstruktiv lösning”.

DN har bett partiledaren Martin Wannholt att bemöta Henrik Muncks uppgifter men han hänvisar till ordföranden Thomas Hedberg ”då detta rör ett personalärende”.

Thomas Hedberg säger att problemen började redan under förra våren.

– Efter den sommaren small det igen med nya oroligheter. Henrik uteslöts då från ledningsgruppen. Han har utsatt enskilda styrelseledamöter och ledningsgrupp för misstänkliggöranden och utfall, för personangrepp.

Henrik Munck säger att det bland anklagelserna som riktas mot honom finns att han spelat in vad som sades under ett internt möte i rådhuset. Han medger att han gjort sig skyldig till detta men hävdar samtidigt att det varit en del av den interna kulturen att göra så.

– Jag kan inte kommentera det. Men vi har tagit beslut om att det är helt oacceptabelt att spela in vad som sägs på möten, säger Thomas Hedberg.

Hedberg hävdar att det inte stämmer att Munck inte fått chansen att ta del av konsultens utredning.

– Konsulten har försökt att få till möten men han har vägrat att komma.

Henrik Munck själv säger att han inte har nekat till att gå på några möten, men att han först har velat ta del av utredningen skriftligt eftersom han inte fick ta del av anklagelserna under utredningens gång.

Om det stöd som Munck får av de anställda på kansliet säger Hedberg:

– Ja, de politiska sekreterarna har rätt till sin åsikt. Men Henriks kommunikation har främst riktats mot ledningsgrupp och styrelse.

Thomas Hedberg säger att skälet till att man nu erbjudit ett avvecklingspaket ur partiets egen kassa är att det inte ska belasta skattebetalarna och att ”paketet” totalt sett inte kostar mer än om han sagt upp sig själv.

När DN påpekar att nästan alla av partiets intäkter kommer från det offentliga partistödet säger han:

– Ja, men om du tittar på Demokraternas partistöd så har vi också kvar det mesta. Partiet har råd med detta.

Demokraternas partiledare Martin Wannholt under ett kommunfullmäktigesammanträde utlokaliserat till Lindholmen.
Demokraternas partiledare Martin Wannholt under ett kommunfullmäktigesammanträde utlokaliserat till Lindholmen. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Nyheten om de interna stridigheterna i Demokraterna kommer bara en dag efter att det blivit känt att en åklagare beslutat att utreda en anmälan om påstådda oegentligheter i det skogsodlingsbolag i Brasilien som partiledaren Martin Wannholt tidigare ansvarat för. Ordföranden Thomas Hedberg säger att styrelsen på måndagskvällen fick Wannholts och dennes jurists beskrivning av vad som hänt.

– Vi har fått en redogörelse och med det har vi förtroende för Martin Wannholt.

Är det en samstämmig uppfattning i hela partistyrelsen?

– Det får man väl säga, i vart fall att uppgifterna var tillfylles.

Här hittar du fler nyheter om Göteborg

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt