Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.
Svensk tvåbarnspappa åtalas för spioneri – misstänks ha rekryterats av rysk underrättelsetjänst
00:22.
Här grips misstänkte ryske spionen.
En svensk tvåbarnspappa från Göteborg åtalades i dag för spioneri - åklagaren misstänker att han värvats av rysk underrättelsetjänst och arbetat åt dem under flera år.
Mannen greps för två år sedan mitt i ett hemligt möte med en spionchef från ryska ambassaden.
Mannen misstänks ha spionerat på Volvo och Scania.
Det var den 26 februari 2019 som Säkerhetspolisen slog till på restaurang och nattklubben Kristall på Kungsgatan i Stockholm. På en mobilfilm från ett vittne, som DN tidigare publicerat, syns hur en person förs bort av civilklädda poliser.
När han greps hade han 27.800 kronor på sig som han enligt åklagaren fått som betalning från den ryske underrättelseofficeren.
De civilklädda poliserna söker igenom den misstänkta spionens saker efter gripandet för två år sedan.
Foto: Privat
Efter två års utredning åtalas nu mannen för spioneri vid Göteborgs tingsrätt. Enligt åklagare Mats Ljungkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål ska mannen ha spionerat åt Ryssland och lämnat ut hemliga uppgifter om både Volvo och Scania.
– Jag har åtalat honom för spioneri för Rysslands räkning, han har mot betalning lämnat över uppgifter som tillhör Volvo och Scania, säger Mats Ljungqvist.
Enligt åtalet handlar det om uppgifter kring tillverkning av fordon. ”Uppgifterna är hänförliga till tillverkningssätt samt till förhållanden i övrigt såsom källkod samt uppgifter hänförliga till konstruktion av produkter inom fordonsindustrin.”
I bevisningen mot mannen finns bland annat en papperslapp från den ryske diplomaten med instruktioner hur han ska kopiera uppgifter utan utan att lämna spår efter sig.
Bild 1 av 2
Foto: Polisen
Bild 2 av 2
Foto: Polisen
Enligt åklagaren rekryterades han till den ryska utrikes underrättelsetjänsten SVR. Motivet ska ha varit pengar: ”före och vid tiden som denne värvades för att gå främmande makt tillhanda, hade dålig ekonomi och behövde tillskott av pengar och därmed hade motiv att gå främmande makt tillhanda mot ersättning.”, skriver åklagaren.
Enligt den åtalade mannens advokat Taavi Tuula förnekar han brott.
Mannen som misstänks ha arbetat åt ryska underättelsetjänsten.
Mannen, en 47-årig tvåbarnspappa från Göteborg, satt efter gripandet häktad i drygt en månad, men släpptes när bevisningen mot honom säkrats. Mannen drev vid tidpunkten ett eget företag som teknisk konsult och han har tidigare varit verksam som forskare.
Bolaget sysslade bland annat med avancerade databeräkningar och simuleringar.
Bolaget har nu gått i konkurs och mannen fick tidigare i år böter för bokföringsbrott. Han förlorade nyligen också en överklagan till Förvaltningsrätten om rätten till socialbidrag.
Som DN tidigare kunnat avslöja hanterades den misstänkte svensken direkt av en av ryska ambassadens högsta tjänstemän - ambassadrådet Jevgenij Umerenko.
Tidigare ambassadrådet vid Rysslands ambassad i Stockholm, Evgennij Umerenko. I Sverige var han chef för ryska underättelsetjänsten SVR:s spionage kring forskning och teknik.
Ambassadrådet och den nu åtalade mannen satt och åt middag när poliserna omringade dem vid bordet. Enligt Säkerhetspolisen hade de arbetat med fallet under en längre tid och bedrev inför gripandet ”ett intensivt underrättelse- och utredningsarbete”.
Ett vittne som var på restaurangen vid gripandet har tidigare berättat för DN om hur ambassadrådet satt med ett anteckningsblock framme under middagen.
”Han såg mycket besvärad och nervös ut vid gripandet.” berättade vittnet.
Jevgenij Umerenko legitimerade sig som diplomat och släpptes efter en stund. Han har tidigare tjänstgjort i Tyskland, Turkiet och Schweiz och kom till Sverige 2016.
Enligt DN:s källor är han underrättelseofficer i den ryska utrikesunderrättelsetjänsten, SVR, och bedöms av Säpo vara chef för SVR:s avdelning för spionage kring forskning och teknik – den så kallade X-linjen.
Jevgenij Umerenko och hans hustru folkbokfördes i Sverige i maj 2016.
Ryska ambassaden i Stockholm.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Den misstänkta brottsligheten har pågått sedan åtminstone 2017 fram till gripandet, enligt Säkerhetspolisen.
Ryssland har i flera år pekats ut av Säpo som det land som spionerar allra mest i Sverige (följt av Kina och Iran). Enligt vad Säpos kontraspionage tidigare uppgett så arbetar ett stort antal ryska diplomater i Sverige under falsk täckmantel. Enligt Säpo beräknas en tredjedel av de ackrediterade ryska diplomaterna i själva verket vara underrättelseofficerare.