Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 07:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/svenska-kryssarklubben-protesterar-mot-slopat-sjovader-i-p1/

SVERIGE

Svenska Kryssarklubben protesterar mot slopat sjöväder i P1

Foto: Johan Nilsson/TT

Föreningen Svenska Kryssarklubben protesterar mot att P1 slopar en sjöväderrapport på eftermiddagen och hävdar att det är ett dåligt beslut ur sjösäkerhetssynpunkt. Men Nina Glans som är kanalansvarig försvarar beslutet.

– Vi har sett att en väldigt stor del av publiken stänger av radion när den kommer, säger hon.

Måndag nästa vecka slutar Sveriges Radio P1 sända sjövädret klockan 15:55. Svenska Kryssarklubben har vänt sig till kanalen och protesterat mot indragningen, eftersom man anser att det är ett dåligt beslut ur sjösäkerhetspunkt.

– Alla sjövädersändningar är viktiga men just den här sändningen är en som väldigt många av våra medlemmar lyssnar på inför att de ska förtöja båten på natten. Vädret är ju föränderligt och det är många nya ute på sjön som efterfrågar den här servicen, säger Fredrik Norén, generalsekreterare för Svenska Kryssarklubben.

Han menar att det inte alltid finns mobiltäckning och då kan man behöva förlita sig på radion för att fatta beslut om vilken natthamn man ska gå till.

– Jag hoppas att man tänker om, i alla fall under sommarsäsongen.

Nina Glans som är kanalansvarig för P1 säger att det handlar om en av totalt fem sändningar som nu slopas. Hon menar att det här är en del av att de förändrar upplägget av sändningarna på eftermiddagen.

– Just den här sändningen ligger inte så bra. Vi har sett att en väldigt stor del av publiken stänger av radion när den kommer och då kommer de inte tillbaka till sändningar som de i undersökningar uppger att de vill höra, som Studio 1. Vi tappar lyssnare, säger hon.

Angående kryssarklubbens argument att den här sändningen är särskilt viktig säger hon att de i så fall borde ha sett att fler lyssnar.

– Det är en förhållandevis smal och liten publik som lyssnar och då känns det lite fel att ha den sändningen där.

Hon menar också att de flesta ute på sjön använder sig av andra källor för att få samma information, som olika appar.

– Jag förstår att det kan vara tråkigt om man inte har täckning på sin mobil, men då får man se till att lyssna på de andra sändningarna.

Den ideella föreningen Svenska Kryssarklubben har över 40.000 medlemmar.

Läs mer:

Efter kritiken: ”Radiopsykologen” får ny titel

De är producenterna som håller Sommarvärdarna på rätt kurs

Ämnen i artikeln

Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt