Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-15 16:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/svenska-kyrkan-ber-samiska-folket-om-ursakt/

SVERIGE

Svenska kyrkan ber samiska folket om ursäkt

Svenska kyrkan ska framföra en officiell ursäkt till det samiska folket för historiska övergrepp.

– Vi måste kännas vid den mörka historien även om det gör ont, säger ärkebiskop Antje Jackelén i en kommentar.

TT Text

Som exempel på övergrepp som svenska kyrkan, som en del av staten, bär ansvar för nämner Antje Jackelén att man motverkat samisk andlighet, att man propagerat för nomadskolor som har särat på barn och föräldrar samt att man varit delaktig i att rasbiologer kunnat göra studier på samer.

– Övergrepp har en benägenhet att leva länge och skam som påförts ges också vidare i generationer. Svenska kyrkan har varit en del i att kategorisera samer och därmed också orsaka splittring bland det samiska folket. Det leder fortfarande till konflikter och lidande i dag, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett uttalande från Svenska kyrkan.

Kyrkans granskning och kartläggning av sitt historiska agerande mot samerna har pågått sedan 2011 och redovisats i en vitbok och i en bok om äldre samers erfarenheter av nomadskolorna som gavs ut 2016. Där framkommer en rad nya uppgifter om hur kyrkan har varit en del av förtrycket mot samerna.

För att ursäkten ska vara trovärdig behöver den också komma med åtaganden, säger ärkebiskopen och hänvisar till en handlingsplan för den kommande tioårsperioden som är under utformning hos kyrkostyrelsen i nära dialog med Samiska rådet i Svenska kyrkan och stiften.

– Bland annat ska samisk andlighet, teologi och traditioner lyftas fram. De samiska språken ska stärkas och revitaliseras och liksom kunskapen och respekten för urfolksrättigheterna. Samernas inflytande och delaktighet ska stärkas liksom barn och ungdomars identitet, säger Jackelén.

Den officiella ursäkten kommer att framföras vid kyrkomötets högtidsgudstjänst den 24 november i Uppsala domkyrka samt vid konferensen Ságastallamat 2 i Luleå den 21–23 oktober nästa år.

Hur ursäkten kommer att tas emot av det samiska folket vet inte Antje Jackelén.

– När du ber om ursäkt kan du inte göra anspråk på hur den som tar emot ursäkten ska reagera, säger hon.

Ingrid Inga, ledamot i Sametinget samt ordförande för Samiska rådet i Svenska kyrkan, säger i en kommentar att en ursäkt är viktig för att kunna gå vidare och bygga en relation för framtiden. Enligt henne är den största utmaningen att få ett bra innehåll i ursäkten och en långsiktig plan av hur innehållet ska förverkligas.

– Det är viktigt att man erkänner de övergrepp och kränkningar som gjorts. Att Svenska kyrkan och staten varit aktiv i att gräva upp samiska kvarlevor, i skallmätningar, en sämre utbildning och att språk och kultur håller på att utplånas på många håll genom den politik och den samhällssyn som man hade på samerna, säger hon.

Ämnen i artikeln

Sápmi
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt