Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 10:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/svenska-regioner-tog-ut-extra-dos-ur-pfizers-vaccin/

Sverige

Svenska regioner tog ut extra dos ur Pfizers vaccin

Bild 1 av 2
Foto: Johanna Geron/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Francois Lo Presti/AFP

EU överväger nu att tillåta att en extra dos tas ur de injektionsflaskor som Pfizer distribuerat till Europa. Detta sedan flaskorna visat sig innehålla mer vaccin än de fem doser som rekommenderats att ta ur dem.

Men flera regioner i Sverige har redan utnyttjat detta och kunnat ge fler doser än först planerat.

De injektionsflaskor som distribueras från Pfizer/Biontech räcker enligt företaget till fem doser. Men, skriver företaget i ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters, det finns nog mycket vaccin i en flaska för att också kunna ge sex doser, om detta görs med rätt injektionsspruta.

Italienska myndigheter har redan gett klartecken till att använda sex doser istället för fem och liknande godkännanden har också getts av amerikanska myndigheter liksom myndigheter i Storbritannien, Schweiz och Israel.

Men även i Sverige har flera regioner redan börjat utnyttja det som blir kvar i flaskorna för att kunna ge ytterligare doser. En av dem Region Värmland:

– Vi använde det extra vaccin som fanns i flaskorna och kunde på så vis ge omkring 215 personer vaccin istället för de 200 vi hade räknat med, säger Anders Nordmark, vaccinsamordnare i Region Värmland.

– Men vi måste vara noggranna och dra upp fem doser som är exakt så stora som de ska vara innan vi drar en sjätte dos. Om den sjätte dosen är för liten så används inte den.

Att spara slattar som blivit för små och sedan hälla ihop dem är inte aktuellt, säger Anders Nordmark. Och han får medhåll av Norrbottens vaccinsamordnare Pia Näsvall:

– Då skulle risken för att få in orenheter vara för stora, säger hon.

I Danmark säger chefen för Sundhetsstyrelse, Søren Brostrøm, till Reuters att det till och med kan vara möjligt att dra en sjunde injektion ur flaskorna vilket skulle göra det möjligt att vaccinera betydligt fler än de 250.000 som planeras få sin injektion de närmaste två månaderna.

Nu återstår för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att ge sitt utlåtande om hur medlemsländerna ska agera i frågan.

– Jag kan bekräfta att Pfizer/Biontech har en pågående dialog med EMA kring det här och kommer att uppdatera produktresumén om det blir en förändring i antal doser per vial, säger Ulrika Goossens, kommunikationschef på Pfizer i Sverige till DN.

På tisdagen stod det också klart att Pfizer och Biontech kommer att förse EU med ytterligare 100 miljoner doser vaccin, detta utöver de 200 miljoner doser som tidigare beställts.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt