Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-06 20:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/svenska-tjansteman-har-larmat-om-misstankta-oegentligheter/

Per Berling tillträdde som generaldirektör på tillsynsmyndigheten Mfof i somras. Han säger till DN att det behövs en utredning som tar ställning till hur Sverige ska agera när det framkommer uppgifter om missförhållanden och oegentligheter, kopplade till internationella adoptioner.

Svenska tjänstemän har larmat om misstänkta oegentligheter

Svenska tjänstemän har gång på gång under 2000-talet rapporterat om misstänkta oegentligheter kopplade till adoptionerna, visar DN:s granskning.

Än i dag kan Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd inte garantera att alla adoptioner är rättssäkra och etiska.

– Det korta svaret är nej, säger generaldirektören Per Bergling.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 8 DN har granskat ett stort antal rapporter från tillsynsmyndigheten Mfof.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 8 I Mfof:s rapport från Etiopien 2011 skriver tjänstemännen om ett möte med representanter från den amerikanska ambassaden. De säger sig ha upptäckt allvarliga brister i adoptionsprocessen på lokal nivå. Det handlar bland annat om att föräldrar blivit felinformerade om vad adoption innebär och dokumentation om barn som inte stämmer. Tjänstemännen slår fast att det inte rör barnhemmen de svenska föreningarna arbetar med. Om de verkligen går till botten med uppgiftera framgår inte.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 3 av 8 Utdrag från en reserapport från Vietnam 2008. De svenska tjänstemännen träffar en representant från Rädda barnen, som vittnar om svårigheterna att veta var pengarna egentligen tar vägen.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 4 av 8 En reserapport från Vietnam. Tjänstemännen på Mfof gör flera studiebesök på institutionerna. I norra delarna av landet besöker de barnhem med många små barn. De har svårt att få förklarat för sig var de äldre barnen finns.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 5 av 8 Vietnam har skakats av flera adoptionsskandaler där höga tjänstemän har dömts för sin inblandning i barnhandel.
Foto: Nhac Nguyen/AFP
Bild 6 av 8 Indien 2019. Tjänstemännen på tillsynsmyndigheten får uppgifter, från flera håll, om att det förekommer att barn adopteras utanför det legala systemet. Informationen tyder på att det inte rör barn som adopteras till Sverige. Det framgår inte av rapporten om myndigheten går till botten med uppgifterna.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 7 av 8 Myndighetens rapport efter en tillsynsresa till Colombia 2013. Vissa barnhem vittnar om att det är den vårdkostnad adoptivföräldrarna betalar som gör att de går runt ekonomiskt. Det innebär, skriver tjänstemännen, att institutionerna gjort sig beroende av adoptionsavgifter. Det strider mot Haagkonventionen.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 8 av 8 ”Vi kan försöka minimera risker och det gör vi så gott vi kan”, säger Per Berling, generaldirektör på tillsynsmyndigheten Mfof.
Foto: Johan Gunséus