Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 14:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/svensken-del-i-storsta-fangutvaxlingen-sedan-krigsutbrottet/

SVERIGE

Svensken del i största fångutväxlingen sedan krigsutbrottet

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TT

Den 47-årige svensken som tillfångatogs av ryska styrkor i somras har släppts. Enligt Ukraina är han en del i den största fångutväxlingen sedan kriget startade.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hyllar krigsfångarna och kallar dem ”215 hjältar”.

Den svenske 47-årige man som tillfångatogs av ryska styrkor tidigare i somras efter att ha stridit i Ukraina har släppts och är på väg till Sverige. Det har utrikesminister Ann Linde (S) bekräftat.

Frigivningen kommer efter förhandling om en fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina som genomfördes i Saudiarabien.

Enligt Ukraina har Ryssland släppt sammanlagt 215 krigsfångar som de tillfångatog i samband med striderna i Mariupol tidigare i år som en del i en fångutväxling länderna emellan.

Ukrainska regeringens stab för krigsfångar skriver så här på sin officiella sajt:

”Ett nytt utbyte av krigsfångar har ägt rum. Tack vare insatser från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, stabschefen Andrij Jermak och staben för krigsfångar, återvände 215 av våra beskyddare hem (…) Det här utbytet är det största sedan den 24 februari (datumet för krigsutbrottet, reds anm). För de fritagna beskyddarna väntar en rehabiliteringsprocess, anpassning och läkning.”

Myndigheten skriver sedan i hyllande ordalag om de tillfångatagna som haft viktiga funktioner i kriget. Sedan följer listan på 215 namn. De flesta är ukrainska, men den 47-årige svensken och några andra utländska namn finns också på listan.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver så här på sitt officiella telegramkonto: ”Ukraina fick tillbaka 215 hjältar från rysk fångenskap. Vi uppskattar hjälpen från alla inblandade med att rädda försvararna, och kommer aldrig att glömma det.”

DN har tidigare kunnat berätta att den 47-årige svenske soldaten stridit för den reguljära, ukrainska armén i enheten A-2802, ett marint förband med bas i Mykolaiv i södra Ukraina. Före frigivningen riskerade mannen att dömas till döden i Högsta domstolen i den ryskstödda separatistrepubliken i Donetsk (DNR).

– Vi är djupt tacksamma för Ukrainas engagemang i ärendet, inte minst min utrikesministerkollega Dmytro Kuleba som har fått med svensken i fångutbytet. Också tack till Saudiarabien och kronprins Mohammed bin Salman som medlat, säger utrikesminister Ann Linde till TT.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt