Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-24 00:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/svenskt-naringsliv-vi-forhandlar-inte-via-regeringen/

Sverige

Svenskt Näringsliv: Vi förhandlar inte via regeringen

Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.
Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv. Foto: Lars Schröder / TT, Lars Schröder / TT

Det politiska motståndet mot regeringen formeras och knivarna vässas. Den ansvariga ministern bjuder samtidigt in arbetsmarknadens parter till samtal. Men Svenskt Näringsliv klargör att förhandlingar via regeringen inte är aktuellt.

TT Text

De så kallade las-förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter kraschade på fredagen när LO:s styrelse enhälligt sade nej.

Däremot beslutade sig arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv (SN) och de privatanställda tjänstemännens fackliga organisation PTK att säga ja till en uppgörelse.

Nu är frågorna om vägen framåt många, men de exakta svaren är få.

Klart är att förhandlingarna – som bland annat berör anställningsskydd, turordningsregler och kompetensutveckling — föregås av ett lagförslag från en utredning, som i sin tur grundas på januariavtalet mellan regeringen och Centerpartiet (C) och Liberalerna (L) – som båda tryckt på för förändringarna.

Samtliga LO-röster som kommenterat beslutet om att säga nej säger att den politiska inblandningen i arbetsmarknaden i form av lagförslaget gjorde att det inte gick att gå vidare. Förslaget är alltför obalanserat, till arbetsgivarnas fördel, anser LO.

Nu formeras det politiska motståndet på båda sidor av regeringen. C underströk i fredags att partiet är redo att gå till extra val i frågan.

Samtidigt återupplivade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt sitt hot om en misstroendeförklaring – vilken troligen skulle få en majoritet i riksdagen – om statsminister Stefan Löfven (S) ”slår sönder den svenska anställningstryggheten”.

Mycket hänger alltså i luften. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sade på fredagskvällen att hon bjuder in arbetsmarknadens parter till samtal i nästa vecka.

Frågan är då vad dessa samtal ska kunna ge. I en skriftlig kommentar till TT säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv:

”Vi pratar gärna med arbetsmarknadsministern varje dag om nödvändiga reformer. Däremot förhandlar vi inte med våra fackliga motparter genom regeringen eller andra ombud. När det gäller las-förhandlingarna så har vi och PTK sagt ja till den gemensamt framförhandlade uppgörelsen. Det är LO som sagt nej. Vill regeringen att parterna ska enas bör samtalet ske med LO. Vi andra är redo att skriva på.”

Nordmarks pressekreterare Jennie Zetterström säger till TT att ministern ska skicka inbjudan i början av nästa vecka, och att det inte är fråga om förhandlingar. Nordmark vill träffa parterna var för sig och förhöra sig om läget och möjliga vägar framåt.

Statsvetarprofessor Tommy Möller säger till TT på lördagen att ”mycket talar för att det rycker närmare en regeringskris” och att ”Löven sitter i en rävsax”.

LO uppger för TT att det för närvarande inte finns några kommentarer om Nordmarks invit om samtal.

Läs mer: Ewa Stenberg: Nu behöver Löfven bli politikens Houdini

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt