Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 00:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sverige-arbetar-for-att-fa-fram-godkanda-vaccinationsintyg/

Sverige

Sverige tar fram vaccinationspass

01:28. Ett digitalt vaccinationsintyg ska finnas tillgängligt "till sommaren", säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vid en presskonferens. Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det finns ett behov av vaccinationsintyg för att bevisa att man är vaccinerad mot covid-19.

Ett digitalt vaccinationspass ska tas fram till sommaren, meddelar regeringen. Intyget kan komma att krävas vid inresa i vissa länder eller vid kultur- och idrottsevenemang.

– Vi kommer att göra vaccinationsintygen enklare, säkrare och internationellt gångbara, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Regeringen har på torsdagen gett Myndigheten för digital förvaltning (Digg) i uppdrag att utveckla digitala vaccinpass. Samtidigt ska Folkhälsomyndigheten samordna arbetet i Sverige med intygen med Världshälsoorganisationen, WHO och EU.

– Vaccinationsintyget är ett kvitto på att du har fått sprutorna. För att intyg ska fungera internationellt måste de vara erkända av världens länder. Därför arbetar Sverige aktivt för att få till en internationell standard för intygen, säger Lena Hallengren på torsdagens pressträff.

Redan i dag går det att få utdrag från sin journal, men det finns inga formella intyg som accepteras globalt, säger hon.

Planen är att infrastrukturen kring vaccinpassen ska finnas redo till den 1 juni. Centralt i arbetet är att få fram ett intyg ska vara enkelt att använda.

– Det ska vara enkelt för den som utfärdar beviset, för den som ska använda det och för den som ska kontrollera det, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Gör ni något särskilt för att förenkla användningen för äldre?

– Vi ska göra det möjligt för äldre att få ett intyg på papper som kan verifieras mot det digitala registret. På så sätt ökar man säkerheten för äldre även om de inte skulle använda den digitala lösningen, säger Anders Ygeman.

– Det är klart att vi vill att alla ska kunna dra nytta av det här. Sen är det kanske så att de äldre inte är de som först kommer att resa och använda sig av det. Det är kanske inte där det blir aktuellt först.

På lördag inför Sverige krav för utländska medborgare att uppvisa ett negativt coronatest vid inresa i Sverige. Enligt socialminister Lena Hallengren är det inte troligt att det kommande vaccinpasset kommer att ersätta intygskravet rakt av.

– När vi får ned spridningen i länderna tror jag inte att vi kommer att ha kvar kravet på negativt test, utan det är i ett läge där vi har en hög smittspridning. Att vi skulle behålla testerna för att komma in i länder under väldigt lång tid framöver ser jag inte framför mig, säger hon.

Läs mer: Regeringen inför krav på negativt covidtest vid inresa

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt