Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-24 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sverige-skarper-restriktionerna-under-en-manad/

SVERIGE

Sverige skärper restriktionerna under en månad

3 min 31 sek. Regeringen sänker antalet personer som får samlas på restaurang till max fyra personer och förbjuder alkoholförsäljning från klockan 20 från den 24 december.

Regeringen skärper nu restriktionerna under en månad. Det sa statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens på fredagen.

Det var en allvarlig statsminister som varnade för att smittspridningen kan komma att öka under jul och nyår.

– Det är fel och farligt om vi inte följer råden. Regeringen ser med oro på det som händer just nu, sa Löfven.

Regeringen sänker nu maxantalet på restauranger från åtta till fyra och inför ett förbud mot alkoholförsäljning efter klockan 20, istället för 22, från och med 24/12. Dessutom införs ett maxantal för hur många som får befinna sig i en butik, ett köpcentrum eller gym.

– Om det inte fungerar kan regeringen stänga dem, sa Löfven.

– Det här är rätt åtgärd vid rätt tillfälle och nu ser vi att vi behöver göra mer. Och att minska antalet personer som får träffas till högst fyra är en mycket omfattande åtgärd.

Dessutom införs följande åtgärder:

● Folkhälsomyndigheten rekommenderar att munskydd bärs i kollektivtrafik under vissa tidpunkter där trängsel inte kan undvikas.

● Gymnasieskolor ska undervisa på fjärr eller distans till och med den 24/1.

● All verksamhet inom stat, kommuner och regioner bör stängas omedelbart till och med den 24 januari 2021. Bland annat ”all verksamhet som inte är nödvändig” som badhus, museer, idrottshallar och liknande.

● All inte essentiell personal ska jobba hemma till och med den 24 januari. Detta gäller inom stat, regioner, kommun och privat.

– Hårdare åtgärder måste till för att hindra utvecklingen, sa socialminister Lena Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tryckte på att reglerna visserligen följs men att följsamheten måste bli bättre:

– Det finns några orosmoln. Många människor trängs på köpcentrum och den så kallade mellandagsrean som väntar riskerar att förvärra detta. Vi rekommenderar starkt att handeln inte ska gå ut med dessa erbjudanden i år. Mellandagsrea ska inte förekomma i några butiker i år.

Johan Carlson sa också att myndigheten nu tar fram regler för hur munskydd ska användas:

– Folkhälsomyndigheten kommer att ta fram regler för när, var och hur munskydd ska användas i kollektivtrafiken. Trafikföretagen ska tillhandahålla ett lager till de som inte har med sig munskydd och detta gäller hela landet.

När munskydd ska bäras ska inte vara upp till var och en:

– Man ska inte själv avgöra, detta kommer att gälla vissa tider. Och läget är allvarligt. De åtgärder vi vidtog under våren är inte kraftfulla nog att hjälpa just nu.

Johan Carlson pekade på att munskydd är ett komplement men att det är att stanna hemma när man är sjuk och att hålla avstånd som är viktigast:

– Det är inte så att vi inte tror att munskydd hindrar smittspridningen problemet är när man applicerar det i befolkningen. Det viktiga är att hålla avstånd. Då föreslår vi munskydd under vissa tider i kollektivtrafiken. Det är fortfarande a och o att man undviker dessa tider.