En tysk och en polsk diplomat utvisades samtidigt som den svenska. De tre påstods ha deltagit i protester i Ryssland till stöd för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Sverige har haft nära kontakt med Polen och Tyskland och de tre länderna agerar nu mot Ryssland i samförstånd, säger Ann Linde (S) i en skriftlig kommentar till DN.
Utrikesministern kallar Rysslands agerande för ”oacceptabelt”.
”Vi tillbakavisar kraftfullt Rysslands ogrundade påståenden om att den svenska diplomaten skulle ha deltagit i protesterna”, säger hon och upprepar vad UD sagt tidigare – att svensken var på plats för att följa utvecklingen, vilket är en naturlig del av diplomaters arbete.
”Rysslands ovänliga handling gav oss inget annat val än att vidta en symmetrisk åtgärd”, säger Ann Linde.
Tyskland har under måndagseftermiddagen förklarat en anställd på den ryska ambassaden i landet för persona non grata – en term som innebär att personen är oönskad – och bett den anställde lämna landet, skriver den tyska nyhetsbyrån DPA. Polen har gjort samma sak, enligt polska tv-kanalen tvn24.
Rysslands utrikesdepartement kallar utvisningarna i Sverige, Polen och Tyskland ”orättvisa och ovänliga”, enligt Reuters som hänvisar till den ryska nyhetsbyrån Interfax.
Flera EU-ledare, däribland Stefan Löfven, Angela Merkel, Emmanuel Macron och EU:s utrikeschef Josep Borell, har fördömt Rysslands agerande. Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab sade i helgen att landet står bakom sina europeiska vänner och kallade utvisningen ett ”rått försök” att distrahera omvärlden från Rysslands behandling av oppositionsledare.