Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 18:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sverige-uppmanar-rysk-diplomat-att-lamna-sverige/

Sverige

Sverige utvisar rysk diplomat

Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Jessica Gow/TT

Sverige uppmanar en person från ryska ambassaden att lämna Sverige, Utrikesminister Ann Linde säger att Rysslands ambassadör i Sverige har meddelats och att beslutet är ett direkt svar på att en svensk diplomat utvisades från Ryssland i helgen.

”Rysslands ovänliga handling gav oss inget annat val”, säger hon i en kommentar till DN.

En tysk och en polsk diplomat utvisades samtidigt som den svenska. De tre påstods ha deltagit i protester i Ryssland till stöd för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Sverige har haft nära kontakt med Polen och Tyskland och de tre länderna agerar nu mot Ryssland i samförstånd, säger Ann Linde (S) i en skriftlig kommentar till DN.

Utrikesministern kallar Rysslands agerande för ”oacceptabelt”.

”Vi tillbakavisar kraftfullt Rysslands ogrundade påståenden om att den svenska diplomaten skulle ha deltagit i protesterna”, säger hon och upprepar vad UD sagt tidigare – att svensken var på plats för att följa utvecklingen, vilket är en naturlig del av diplomaters arbete.

”Rysslands ovänliga handling gav oss inget annat val än att vidta en symmetrisk åtgärd”, säger Ann Linde.

https://twitter.com/AnnLinde/status/1358801654397681664

Tyskland har under måndagseftermiddagen förklarat en anställd på den ryska ambassaden i landet för persona non grata – en term som innebär att personen är oönskad – och bett den anställde lämna landet, skriver den tyska nyhetsbyrån DPA. Polen har gjort samma sak, enligt polska tv-kanalen tvn24.

Rysslands utrikesdepartement kallar utvisningarna i Sverige, Polen och Tyskland ”orättvisa och ovänliga”, enligt Reuters som hänvisar till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Flera EU-ledare, däribland Stefan Löfven, Angela Merkel, Emmanuel Macron och EU:s utrikeschef Josep Borell, har fördömt Rysslands agerande. Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab sade i helgen att landet står bakom sina europeiska vänner och kallade utvisningen ett ”rått försök” att distrahera omvärlden från Rysslands behandling av oppositionsledare.

Ämnen i artikeln

Ann Linde
UD
Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt