Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sveriges-vaccinering-dyrare-efter-astra-zenecas-forsening/

Sverige

Sveriges vaccinering dyrare efter Astra Zenecas försening

Dyra droppar.
Dyra droppar. Foto: Johan Nilsson/TT

På grund av Astra Zenecas försenade leveranser måste Sverige luta sig mer mot de dyrare vaccinen från Pfizer/Biontech och Moderna. Det gör att kostnaden för vaccinationen ökar, enligt vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Därför räknar jag nu med att varje dos kommer kosta omkring 200 kronor i stället för 150, säger han till DN.

Astra Zenecas coronavaccin skulle utgöra huvuddelen av doserna som delas ut i Sverige under det första kvartalet. Men i januari drog läkemedelsbolaget ned på leveranserna fram till mars med drygt 60 procent. Efter flera turer och bråk mellan bolaget och EU ska nu 190 av 300 miljoner avtalade doser levereras till unionen fram till halvårsskiftet.

Neddragningarna gör att de två andra godkända vaccinen – Pfizer/Biontech och Moderna kommer spela en större roll i den svenska vaccineringen under våren än vad som tidigare var tänkt. Vaccinen är framtagna med ny mrna-teknik och är de första i sitt slag. De är också betydligt dyrare än Astra Zenecas, vilket gör att kostnaden för den svenska vaccineringen nu kommer att öka, enligt vaccinsamordnare Richard Bergström.

Tidigare har Richard Bergströms prognos varit att totalkostnaden för vaccinationen i Sverige skulle landa mellan mellan 1,2 och 1,5 miljarder kronor. I och med Astra Zenecas leveransproblem väntar han sig nu att det blir den högre siffran.

Richard Bergström menar att vaccineringen nu blir dyrare, men väl inom ramen för budgeten.
Richard Bergström menar att vaccineringen nu blir dyrare, men väl inom ramen för budgeten. Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT

– Min senaste prognos är att det kommer kosta 1,5 miljarder kronor att vaccinera hela Sverige. På grund av Astra Zenecas försening kommer vi behöva använda mer av de andra vaccinen, som är dyrare, säger Richard Bergström.

– Men man ska samtidigt ha med sig att budgetramen för vaccinen är 4,5 miljarder kronor.

I december räknade Richard Bergström med att kostnaden för varje vaccinerad svensk skulle hamna på 150 kronor. Nu blir i stället priset omkring 200 kronor.

När en belgisk minister samma månad läckte sekretessbelagda uppgifter från EU:s vaccinavtal framgick att skillnaden mellan bolagens vaccinpriser är stor – från 18 kronor dosen för Astra Zenecas till 121 respektive 149 kronor för Pfizer/Biontechs och Modernas.

Trots att Richard Bergström då inte ville kommentera de enskilda prisuppgifterna bekräftade vaccinsamordnaren i samband med läckan att det råder stora skillnader mellan kostnaden för vaccinen.

– Några företag säger rent ut att de inte ska tjäna några pengar på vaccinet under pandemin. Vi har Astra Zeneca och Jansen som i princip har hur mycket pengar som helst. De kan göra de investeringarna som krävs och behöver inte ha samma pengaflöde. Andra företag är i en annan situation. Då blir priset högre, sade Richard Bergström.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt