Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 07:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tag-stalls-in-pa-grund-av-varmefenomenet/

SVERIGE

Tåg ställs in – ökad risk för solkurvor i värmen

Solkurvor uppstår när rälsen värms upp och töjs ut.
Solkurvor uppstår när rälsen värms upp och töjs ut. Foto: Adam Ihse/TT

På flera tågsträckor i Västra Götaland har Trafikverket beslutat att sänka hastigheten på grund av en ökad risk för solkurvor.

Mellan Borås och Varberg samt Strömstad och Uddevalla sänks hastigheten så mycket att Västtrafik har valt att ställa in tågen på dessa sträckor och ersätta med bussar.

Solkurvor är deformationer på spåren som kan uppstå när rälsen värms upp under en längre tid. På grund av den senaste veckans höga temperaturer har Trafikverket bedömt att det finns en risk för potentiellt farliga uttöjningar av spåren på flera sträckor i Västra Götaland.

Mellan Borås och Varberg samt Strömstad och Uddevalla är nu den maximala tillåtna hastigheten 40 kilometer i timmen.

– Det skulle gå väldigt långsamt att resa med tåg där. Därför har vi bestämt oss för att ställa in och ersätta med bussar, säger Henrik Kjellberg, pressinformatör på Västtrafik.

På sträckorna Lidköping-Gårdsjö och Borås-Herrljunga har hastigheten sänkts men enbart till 80 kilometer i timmen och sträckorna ska trafikeras med tåg.

Även på andra håll i landet har man under den senaste veckan behövt sänka hastigheten på olika tågsträckor, enligt Annika Canaki, distriktschef för underhåll på Trafikverket.

– Det kan bli bekymmer på mindre trafikerade och äldre typer av banor. Vi sänker hastigheten i förebyggande syfte så att de här krafterna inte blir för stora och gör att rälsen börjar töja sig och bukta ut. För då finns en risk för urspårning, säger hon.

Antalet solkurvor står i direkt relation till hur sommaren blir, enligt Canaki.

– Ju mer extremt väder vi får desto högre blir risken. Vi försöker åtgärda de här äldre banorna men vi har begränsade resurser och då måste vi fokusera på de högtrafikerade sträckorna och ta de andra när vi kan.

Enligt prognosen gäller de sänkta hastigheterna i Västra Götaland endast under fredagen, eftersom helgen väntas bli svalare.

– Man får ha lite tålamod och ta extra god tid om man ska ut och resa. Det är också viktigt att kolla på vår hemsida eller i våra appar om det uppstår några förändringar, säger Henrik Kjellberg på Västtrafik.

Läs fler nyheter från Västsverige här.

Ämnen i artikeln

Borås
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt