Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 20:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/talmannen-foreslar-magdalena-andersson-s-igen/

SVENSK POLITIK

Talmannen föreslår Magdalena Andersson (S) igen

2 min 39 sek. En märkbart frustrerad Andreas Norlén presenterade på nytt S-ledaren Magdalena Andersson som sitt förslag till Sveriges nästa statsminister.

Andreas Norlén föreslår på torsdagen än en gång till riksdagen att Magdalena Andersson ska bli ny statsminister. Omröstning i kammaren blir på måndag.

En märkbart frustrerad Andreas Norlén presenterade på nytt S-ledaren som sitt förslag till Sveriges nästa statsminister. Så sent som på onsdagen klarade hon omröstningen i riksdagen, men i budgetomröstningen vann oppositionens förslag varpå MP meddelade att man lämnar regeringen, vilket i sin tur fick Magdalena Andersson att bli entledigad.

Att föreslå Magdalena Andersson gjorde han så sent som i måndags och med det grundlagsstadgade kravet på att bordlägga förslaget två dagar blev det omröstning på onsdagen. Det innebär också att nästa omröstning kan ske tidigast måndag, vilket Andreas Norlén meddelat att blir fallet.

Hittills har inget parti och ingen ledamot sagt att de tänker rösta på annat sätt än i går. Då röstade 174 riksdagsledamöter nej till talmannens förslag om Magdalena Andersson som statsminister, det vill säga att hon passerade med minsta möjliga marginal. 117 röstade ja, 57 röstade gult, det vill säga lade ner sin röst, och en V-ledamot var frånvarande.

Utöver förslaget uppehöll sig Andreas Norlén länge vid sina reflektioner över onsdagens händelseutveckling. Att MP inte kunde tänka sig sitta i en regering med oppositionens budget är något han gärna hade velat veta i förväg, för att då hade han inte föreslagit Magdalena Andersson i måndags, säger han.

– Jag tror att det faktum att riksdagen på morgonen väljer en statsminister som sedan, sju timmar senare, begär sitt entledigande framstår för svenska folket som obegripligt. Jag tror att den typen av händelseutveckling riskerar att skada förtroendet för riksdagen som institution, för vårt politiska system och för de politiska partierna i allmänhet.

– Det gäller oavsett hur delaktiga eller inte de varit i just det här konkreta skeendet. Det gör att politiken och skeendet framstår oförutsägbart, ologiskt och orimligt. För det är ju i grunden naturligtvis orimligt att riksdagen väljer en statsminister som sedan, sju timmar senare avgår, säger talmannen Andreas Norlén.

Läs mer:

Talmannens kritik mot MP: Situationen hade kunnat undvikas

Språkrören hade mandat att lämna regeringen – före Centerns besked

Så reagerar grannländerna på de politiska turerna i Sverige

Superonsdagen som slutade med en skrattande presskår

Ämnen i artikeln

Riksdagen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt