Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-08 08:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/talmannens-kritik-mot-mp-situationen-hade-kunnat-undvikas/

SVENSK POLITIK

Talmannens kritik mot MP: Situationen hade kunnat undvikas

2 min 39 sek. En märkbart frustrerad Andreas Norlén presenterade på nytt S-ledaren Magdalena Andersson som sitt förslag till Sveriges nästa statsminister.

Talmannen Andreas Norlén riktar kritik mot MP:s agerande under superonsdagen – och menar att situationen som uppstod hade kunnat undvikas om han fått mer information.

– Trots att jag anstränger mig att vara neutral mellan partierna så kan jag inte undgå att nämna det som hände, säger talmannen.

När talmannen Andreas Norlén på torsdagen under en presskonferens klargjorde att han åter kommer att nominera Magdalena Andersson (S) till Sveriges statsminister passade han också på att rikta kritik mot MP:s agerande.

Han menar att situationen som uppstod under onsdagen, då Magdalena Andersson först valdes still statsminister – för att sju timmar senare avgå, hade kunnat undvikas.

– Om jag hade fått information i förväg om att det var ett villkor för MP för att kvarstå i regeringen att regeringens budget vann omröstningen hade jag naturligtvis inte nominerat Magdalena Andersson i måndags, sade Andreas Norlén under presskonferensen.

Han menar att han brukar vara försiktig med att uttala sig om specifika partier, och att ”man kan diskutera” om han borde ha låtit bli även denna gång.

– Men det som skedde igår var såpass anmärkningsvärt och hade kunnat undvikas på ett tämligen enkelt sätt. Så trots att jag anstränger mig att vara neutral mellan partierna så kan jag inte undgå att nämna det som hände.

Efter presskonferensen säger Andreas Norlén till DN att han valde att kritisera MP eftersom det handlar om en process som han bär yttersta ansvaret för.

– Där menar jag att den turbulens som uppstod igår är potentiellt förtroendeskadlig för det politiska systemet och jag menar att händelseutvecklingen hade kunnat undvikas om jag hade fått kännedom om det här förbehållet i förväg - då hade jag kunnat lägga omröstningen efter budgetomröstningen.

Talmannen Andreas Norlén under torsdagens presskonferens.
Talmannen Andreas Norlén under torsdagens presskonferens. Foto: Lisa Mattisson

För Andreas Norlén var det ”uppenbart” att Centerpartiet kunde komma att agera som de gjorde. Med att först släppa fram Magdalena Andersson som statsminister för att sedan rösta endast för sitt eget budgetförslag – och därmed släppa fram oppositionens budgetreservation.

– C har såvitt jag har kunnat uppfatta sagt vid upprepade tillfällen att de kanske kommer stödja regeringens budget, och kanske rösta endast för sin egen budget. Det är ett ganska tydligt tecken på att det kunde bli som det blev igår.

När Märta Stenevi kommer till riksdagens kammarfoajé vill hon inte recensera talmannens agerande.

– Det kommer jag inte att kommentera på. För talmannen är en viktig institution och jag har ingen anledning att recensera hans agerande, säger språkröret.

Märta Stenevi säger att Miljöpartiet har varit tydligt sedan i somras med att man kommer lämna regeringen om dess budget inte går igenom.

Hon säger att det förekommit samtal med Magdalena Andersson om vad som händer om budgeten faller.

– Men vi har ju som jag sagt trott att vi skulle få igenom vår budget.

Som DN rapporterat tidigare fanns ett mandat för att lämna regeringen – redan innan Annie Lööf (C) kom med beskedet om att de skulle släppa fram oppositionens budgetreservation.

Enligt Märta Stenevi togs beslutet efter beskedet.

– Vid 8.22 kom beskedet att C istället skulle lägga ner sina rös er och släppa fram en SD-förhandlad budget. I det läget behövde vi fundera på hur vi skulle ta ställning. Och vi tog då beslut om att vi skulle lämna regeringen. Det har varit vår linje sedan vi gick in i regeringen i somras då också Löfven sa samma sak, säger Märta Stenevi.

Men trots att det varit partiets linje sedan sommaren tog språkröret inte upp förbehållet med talmannen, säger hon.

Borde talmannen ha ställt tydligare frågor under era samtal?

– Jag har stor respekt för talmannens ämbete och jag har inte för avsikt att recensera hans agerande eller uttalande däremot kan jag svara på vad jag har sagt till talmannen i våra samtal.

Talmannen är delvis självkritisk över hur han hanterat samtalen med partiledarna.

– Jag hade naturligtvis kunnat ställa ännu mer frågor om det fanns villkor och förbehåll kopplade till budgetomröstningen. Det är en lärdom jag tar med mig, säger talmannen.

Läs mer:

Språkrören hade mandat att lämna regeringen – före Centerns besked

Så reagerar grannländerna på de politiska turerna i Sverige

Superonsdagen som slutade med en skrattande presskår

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt