Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 12:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tegnell-covidpass-ar-ingenting-att-luta-sig-mot-just-nu/

SVERIGE

Tegnell: Covidpass är ingenting att luta sig mot just nu

Statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff.
Statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är inte aktuellt att införa covidpass på bland annat restauranger och gym, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Just nu är det inte något som man kan luta sig mot. Vi vet att två doser av vaccinet ger ett ganska dåligt skydd mot omikron och därmed inte kan garantera att de här platserna är säkra.

De nya scenarier som Folkhälsomyndigheten presenterade på torsdagen utgår från en kraftigt ökande smittspridning de kommande veckorna med en topp i slutet av januari. I måndags presenterade regeringen skärpta restriktioner som bland annat berör restauranger. Det ska vara minst en meter mellan olika sällskap och restauranger och barer måste stänga senast klockan 23.

Många restaurangägare var inställda på att covidpass skulle gälla, men enligt Folkhälsomyndigheten är inte åtgärden tillräcklig med den nuvarande smittspridningen.

Har ni helt slopat tanken på covidpass på krogar och gym?

– Det kan bli aktuellt på sikt, beroende på hur smittspridningen utvecklar sig, säger Anders Tegnell.

Det har de senaste dagarna förts fram kritik om att de nuvarande restriktionerna inte står i proportion till de förhållandevis milda symtom som många får av omikronvarianten. Fler blir sjuka, men färre behöver sjukhusvård. Enligt Anders Tegnell är covid-19 fortsatt en samhällsfarlig sjukdom, tiden är inte inne för en nedgradering av covid-19.

Är vi nära ett sådant läge?

– Inte med tanke på den snabba smittspridningen och att det finns en oro hos myndigheter för att andra funktioner i samhället ska drabbas. När vi kommer förbi den här puckeln får vi göra en ny analys om vi kan klassa den här sjukdomen på ett annat sätt.

När Folkhelseinstituttet i Norge i onsdags presenterade nya scenarier för de kommande månaderna skrev myndigheten att det inte går att stoppa omikronvarianten med restriktioner. När så många är vaccinerade är det inte meningsfullt med strikta åtgärder över tid.

Delar du uppfattningen att omikron inte går att stoppa?

– Ja, det är en uppfattning som vi egentligen har haft under en ganska lång tid. Viss nivå på restriktioner som inte skadar för mycket är bra att ha. Det trycker ned toppen så att vården inte får riktigt lika mycket patienter på en gång. Men att hindra att stora delar av befolkningen som inte är vaccinerad får omikron verkar svårt eller omöjligt, där håller jag med norrmännen, säger Anders Tegnell.

På torsdagskvällen meddelade Norges regering att karantänsreglerna mildras. Isolering kan ersättas av testning, så att symtomfria personer inte hålls hemma i onödan. Samma dag kom besked om att Storbritannien minskar antalet karantändagar från sju till fem.

I Sverige gäller sju dagar från positivt PCR-test, men enligt Anders Tegnell väntas en uppdatering av reglerna i dagarna.

– Vi håller just nu på att jobba med den frågan för att se på vilket sätt man skulle kunna ändra reglerna för att fortsätta upprätthålla en så hög säkerhet som möjligt men inte skapa en så stor brist på arbetskraft i samhället så att det kan orsaka skada, säger han.

– Det kan handla om att man i vissa verksamheter kan hitta speciallösningar med testning eller att begränsa tiden något. Det kan också vara att man går tydligare på symtombild, vi får se var vi landar.

Omikron är helt dominerande i Sverige. Lindriga symtom är vanliga, men finns det någon uppfattning om fler än tidigare inte har några symtom alls?

– Det här är en fråga som vi brottats med under hela pandemin. Vi har gjort en hel del ute i samhället med människor som inte upplevt sig sjuka, men när man har intervjuat dem nära har de flesta haft symtom. I de rapporter som kommit hittills om omikron så finns tecken på att det är fler som har väldigt milda eller nästan inga symtom jämfört med deltavarianten, säger Anders Tegnell.

De nya scenarierna bygger på att skyddet mot omikron är antingen 70 procent eller 35 procent efter tre doser, något FHM kommit fram till efter en granskning av data från studier i Danmark.

Om skyddet är 70 procent beräknas antalet nya fall uppgå till omkring 47 000 per dag under smittspridningens topp, i det som FHM kallar scenario 0.

Den andra uppskattningen, scenario 1, är alltså mer pessimistisk och utgår från att den tredje dosen mot omikron ger ett 35-procentigt skydd. Antalet nya fall beräknas då uppgå till omkring 69 000 per dag under smittspridningens topp.

Vad är du mest orolig för de kommande veckorna med ökad smittspridning?

– Att vården inte ska orka med, säger Anders Tegnell.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt