Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-02 05:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tegnell-nya-riktlinjer-for-julresor-att-vanta-for-att-skydda-regioner/

Sverige

Tegnell: Nya riktlinjer för julresor att vänta – för att skydda regioner

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Janerik Henriksson/TT

Inför julen kommer Folkhälsomyndigheten att utforma reseråd med avsikt att skydda regioner som Jämtland, Gotland och Dalarna.

– Vi ska ta ett samlat grepp på resandet, men det kommer att vara speciellt riktat mot de regioner som har väldigt mycket besök och relativt liten egen befolkning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Den här veckan har sju regioner fått skärpta lokala allmänna råd för att dämpa spridningen av coronaviruset. I fem av dessa – Norrbotten, Västerbotten, Värmland, Västmanland och Dalarna – uppmanas invånarna att undvika resor inom och utanför den egna regionen.

Något nytt allmänt resestopp är inte aktuellt. Enligt Anders Tegnell ser smittspridningen annorlunda ut i de här fem regionerna.

– Man riskerar att få en smittspridning ut till delar av de här regionerna som tidigare inte har haft så mycket smitta. Det är skillnad med de mer tätbefolkade och större regionerna där man redan har smittspridning överallt, säger Tegnell på torsdagens pressträff.

Inför julen, normalt årets största reshelg, planerar dock Folkhälsomyndigheten att komma med riktlinjer som gäller hela landet.

– Vi kommer att behöva ha en diskussion med regionerna och skidanläggningar hur vi ska hantera julen, framför allt små regioner med mycket resande. Där kan det bli problem med resurser och klara av att testa och vårda personer. Vi följer läget och någon form av reglering för att minska trycket i regioner kan bli nödvändig, säger Anders Tegnell.

När kommer besked om julresorna?

– Det är ju tyvärr så att i den verklighet vi lever i ändrar sig läget från vecka till vecka, säger Anders Tegnell, som ändå hoppas kunna lämna besked före den 1 december.

Tegnell har tidigare sagt att det i år inte är läge för några större släktkalas under julen, speciellt inte om äldre i släkten är med. Man ska enligt statsepidemiologen inte umgås med människor som man inte träffar i vanliga fall.

De senaste veckorna har smittspridningen ökat dramatiskt i Sverige. Totalt har 171.365 bekräftats smittade av viruset, varav 4.658 det senaste dygnet. 6.122 personer med covid-19 har avlidit. 40 dödsfall har registrerats det senaste dygnet.

Sjukvården blir allt mer pressad och nio regioner är i så kallat stabsläge eller förstärkningsläge. För närvarande vårdas 128 patienter med covid-19 i intensivvården. Det innebär att ungefär 30 procent av alla patienter på intensivvården nu är coronapatienter.

Har Sverige blivit taget på sängen av det snabbt försämrade läget?

– Nej, det skulle jag inte säga. De lokala råden fanns på plats innan dess och vi har haft dem som ett jättebra verktyg under den här perioden, så vi låg väl framme.

Smittan ökar på äldreboenden och både Stockholm och Göteborg har återinfört besöksstoppet.

Bör ett nationellt förbud återinföras med tanke på den ökade smittspridningen i samhället?

– Det är en fråga som vi diskuterar kontinuerligt. När vi pratar med regionerna så säger man att det är extremt ovanligt att besök har orsakat smittspridning på äldreboenden, säger Anders Tegnell.

De tydliga reglerna för besök på äldreboenden fungerar bra i dag, enligt Tegnell. Däremot är han mera tveksam till om beslutet i slutet av oktober att höja gränsen för allmänna sammankomster till 300 personer var riktigt.

– Visst, i efterhand kanske man skulle ha väntat lite till.  Det är lätt att titta i backspegeln och säga att det var fel tidpunkt att göra vissa saker, säger Anders Tegnell.

De senaste veckorna har en majoritet av Sveriges regioner återinfört den tidigare maxgränsen på 50 personer.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt