Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 10:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tegnell-om-overdodligheten-betydligt-battre-matt/

Sverige

Tegnell om överdödligheten: ”Betydligt bättre mått”

Anders Tegnell under tisdagens pressträff.
Anders Tegnell under tisdagens pressträff. Foto: Henrik Montgomery/TT

Överdödligheten i Sverige var bland de lägre i Europa under pandemiåret 2020, visar färska siffror från SCB.

Anders Tegnell menar att måttet är bättre än många andra när det kommer till coronadödligheten, men vill inte utvärdera coronastrategin utifrån bara en variabel.

Under fjolåret avled 98.124 personer i Sverige, vilket är 7.9 procent fler än genomsnittet för perioden 2015–2019. Statistiken visar att Sverige hittills har haft bland de lägre överdödlighetssiffrorna i Europa under pandemin. Däremot är siffran betydligt högre än för de nordiska grannländerna.

På tisdagen ville statsepidemiolog Anders Tegnell inte utvärdera den svenska coronastrategin utifrån överdödligheten i landet.

– Jag tror man ska akta sig för att ge betyg till någon strategi utifrån någon enstaka variabel. Det har vi hela tiden sagt. Däremot är det här ett betydligt bättre mått på hur pandemin har orsakat dödlighet än många av de andra, sade Anders Tegnell under myndigheternas pressträff.

Läs mer: Överdödligheten i Sverige knappt 8 procent – siffran bland de lägre i Europa

Framför allt visar statistiken att Sverige är noggrannare än många andra länder när det gäller att registrera och följa upp dödsfall, menar statsepidemiologen.

– Därför är det ganska liten skillnad mellan vår överdödlighet och den registrerade covid-dödligheten. Det är ju ett betydligt bättre mått på hur pandemin orsakat dödlighet i olika länder, sade Anders Tegnell.

Enligt DN:s sammanställning har åtta europeiska länder haft lägre överdödlighet än Sverige: Norge, Lettland, Danmark, Island, Finland, Estland, Tyskland och Grekland. Samtidigt har 22 länder drabbats värre än Sverige under pandemin enligt måttet.

Läs mer: Det behöver du veta för att tolka dödsstatistiken i covid-19

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt