Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tegnell-skarpta-nationella-rekommendationer-pa-onsdagen/

Sverige

Tegnell: Skärpta nationella rekommendationer på onsdagen

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Henrik Montgomery/TT

På onsdag kommer Folkhälsomyndigheten att presentera ett nytt paket med nationella rekommendationer för att hejda ökningen av smittspridningen.

– Vi har lärt oss mer och mer var vi behöver rikta in åtgärderna. Då blir det hårdare åtgärder som är mer specifika mot enskilda verksamheter, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

De senaste dagarna har flera regioner skärpt restriktionerna, bland annat när det gäller uppmaningen att bära munskydd. Utvecklingen skiljer sig åt i olika delar av landet, och då är skräddarsydda lokala åtgärder en effektiv åtgärd, enligt Anders Tegnell. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten tagit fram ett paket med nationella rekommendationer. På tisdagens pressträff fick Anders Tegnell frågan om varför de hårdaste åtgärderna sätts i nu och inte i höstas när smittspridningen och dödligheten var högre.

– Dels beror det på att vi nu är mitt i ett vaccinationsprogram och har förhoppningar om att det kan spela en väldigt stor roll. Med de leveranser vi får behöver vi en eller ett par månader till för att få fart på vaccinationerna. Det är den närheten som gör det motiverat att ha ytterligare åtgärder på plats.

– En annan anledning är att sjukvården börjar se en hyfsat stabil nedgång. Ytterligare uppgång skulle ställa till med väldigt stora problem eftersom man slitit hårt under tuffa förhållanden i ett helt år nu och vårdskulden bara växer och växer.

Vården var hårt pressad i november. Hade det inte varit lämpligare att sätta in de åtgärder som förberetts tidigare?

– Vi fick bra effekt på de åtgärder som fanns då. Smittspridningen peakade i mitten av december och gick sedan gick ned. Man kan inte ha hur hårda åtgärder som helst under en längre tid, det gäller att sätta in dem vid rätt tillfälle. Nu är smittspridningen på väg upp och då måste vi skruva upp åtgärderna

Den brittiska mutationen av viruset ökar i snabb takt, men om vi befinner oss i början av en tredje våg är omöjligt att säga, enligt Anders Tegnell.

– Man vet inte om man är i en våg förrän man är i den. Har vi tur kan vi nu hjälpas åt, och om alla de här åtgärderna faller väl ut kan vi slippa den. Men det är helt klart att förbättrar vi inte följsamheten är det väldigt stor risk att vi är på väg in i en tredje våg.

Flera regioner har skärpt restriktionerna med anledning av sportlovet. På flera håll återgår gymnasieskolorna till distansundervisning. Det finns en oro för att fjällresor ska öka smittspridningen. Enligt Anders Tegnell är det själva lovet snarare än resorna som är problemet. Lovet och ledigheten gör att man blandar sig med folk på ett annat sätt än normalt.

Vad är det viktigaste att tänka på för barn och föräldrar inför lovet?

– Att man ska fortsätta umgås i den lilla bubbla som man befinner sig i dag – inte börja träffa en massa andra människor. Det är då man skakar nya smittvägar som i slutändan leder till en större smittspridning.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt