Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 22:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tegnell-vi-befinner-oss-i-en-annan-del-av-kurvan-an-resten-av-europa/

Sverige

Tegnell: ”Vi befinner oss i en annan del av kurvan än resten av Europa”

Anders Tegnell.
Anders Tegnell. Foto: Janerik Henriksson/TT

Statsminister Stefan Löfven säger att alla indikatorer pekar åt fel håll när det gäller coronaviruset, men statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det finns positiva aspekter.

– Vi tycker att processen som vi har med lokala allmänna råd fungerar bra. Regionerna har gjort en bra analys av risker och behov och det har gett effekter.

För tre veckor sedan blev Region Uppsala först ut med att införa lokala allmänna råd. Folkhälsomyndigheten håller nu på att analysera effekterna. Enligt Anders Tegnell är det betydligt fler som arbetar hemma, och butiker och köpcentrum har färre besökare.

– I samarbetet med regionerna får vi en väldigt bra förankring för det vi gör. Smittspridningen sker tillräckligt olika att det är bra med lokala råd. Vi får också med alla aktörer på regional nivå, säger Anders Tegnell.

– Det finns en del positiva aspekter, men givetvis återstår mycket att göra för att vi ska få bra kontroll på det här igen.

I ett läge med hög smittspridning, ger de lokala restriktionerna ett tillräckligt tydligt budskap?

– Det är extremt tydligt. De lokala råden är väl anpassade till behoven i regionerna och de kommuniceras på ett väldigt tydligt sätt av regionerna.

Lokala allmänna råd har nu införts i 17 av 23 regioner. Om Blekinges agerande att på egen hand skärpa restriktionerna säger Anders Tegnell att det är ”bra om man kan jobba tillsammans”.

Läs mer: Så här ser restriktionerna ut i din region

De senaste veckorna har smittspridningen ökat kraftigt i Sverige och det är anledningen till att regeringen vill införa alkoholförbud efter klockan 22.00 från nästa fredag. Enligt en artikel i Financial Times har Sverige den snabbaste ökningen av inlagda coronapatienter i Europa.

– Det är förmodligen sant, men det måste sättas in i sitt sammanhang. Vi befinner oss i en annan del av kurvan än resten av Europa. Resten av Europa har haft en extremt snabb utveckling som möjligen börjat lugna sig litegrann, sa Anders Tegnell på torsdagens pressträff.

– Sverige ligger en bra bit efter i utvecklingen och vi har också börjat på en mycket lägre nivå än många andra länder.

Samtidigt säger Tegnell att han är orolig för att trycket på nytt ökar på vården.

– Vården behöver verkligen ha en lugn period för att beta av det man inte hunnit med under våren och sommaren.

I våras räknade Folkhälsomyndigheten med att flockimmunitet skulle bidra med att dämpa smittspridningen, men enligt Anders Tegnell är immuniteten troligen mindre än vad man trodde i våras.

– Det så kallade mörkertalet, de personer som vi inte hittar med diagnostik, den andelen är sannolikt mindre än vad både vi och många andra trodde under våren. Därför håller vi nu på att gå igenom våra prognoser utifrån den nya kunskapen.

En del av förklaringen till den felaktiga uppskattningen kan enligt Anders Tegnell vara att Folkhälsomyndigheten i våras jämförde covid-19 med andra liknande sjukdomar, där mörkertalet är ”mycket, mycket stort”.

Nu har Sverige gjort många fler tester än vid någon annan liknande sjukdom och det innebär att de oupptäckta fallen blir färre.

Läs mer: Minskat resande efter skärpta coronaråd

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt