Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 20:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/thornberg-kopplar-gangtillvaxt-till-migration/

SVERIGE

Thornberg kopplar gängtillväxt till migration

Anders Thornberg var en av talarna på säkerhetskonferensen Folk och försvar under tisdagen, som även i år hölls digitalt.
Anders Thornberg var en av talarna på säkerhetskonferensen Folk och försvar under tisdagen, som även i år hölls digitalt. Foto: Henrik Montgomery/TT

De senaste årens eskalerande tillväxt i de kriminella miljöerna beror på en rad olika faktorer, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Ökad efterfrågan på narkotika, den tekniska utvecklingen men också på migration och bristande integration.

TT Text

– Åren 2020 och 2021 sköts sammanlagt nära 100 personer till döds i vårt land. Och i går sköts ytterligare en person ihjäl. Den grova organiserade brottsligheten, skjutvapenvåldet och sprängdåden har blivit en av de främsta utmaningarna för svensk polis och hela samhället, säger rikspolischefen på säkerhetskonferensen Folk och Försvar.

Han beskriver hur de kriminella miljöerna och illegala marknaderna växt på ett eskalerande sätt de senaste åren. Läget är synnerligen allvarligt, enligt Anders Thornberg.

– Det har grund i en rad olika faktorer. En kraftigt ökad efterfrågan på narkotika, en accelererande teknisk utveckling och digitalisering, en ökad migration och bristande integration.

Vidare beror brottsökningen, enligt rikspolischefen, på att kriminella i dag sysslar med en rad olika brott, de har högt våldskapital och är snarare trogna brottsaffären än nätverket de ingår i.

Thornberg vill se ändring på en rad punkter för att samhället ska kunna knäcka gängen. Socialtjänsten behöver stärkas och finnas tillgänglig dygnet runt i Sveriges 61 utsatta områden. Tillgångarna hos de kriminella måste kunna förverkas enklare och straffen måste skärpas för organiserade brott.

Information måste också lättare kunna delas mellan myndigheter, samtidigt bör inte polisen behöva ta hand om psykiskt sjuka och berusade personer.

– Det är väldigt många unga pojkar och flickor som mår väldigt dåligt i vårt land. Förra året åkte vi på 24 000 självmordslarm, säger Anders Thornberg.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) påtalar att regeringen har tre stora lagstiftningspaket som ska presenteras för riksdagen under året. Bland annat om just höjda straff för gängkriminalitet, förverkandet av kriminellas klockor, bilar och hus, samt ett system med kronvittnen.

En utredning om förverkandet av brottsvinster presenteras under onsdagen.

– Min instruktion till utredaren var den att man ska gå så långt man kan inom rättsstatens ramar, säger Morgan Johansson.

Läs mer:

Regeringen presenterar åtgärder mot brottslighet

ÖB på Folk och försvar: Sverige angrips varje dag

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt