Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-01 04:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tidigare-anstalld-vid-haktet-i-uddevalla-utreds-for-misstankt-sekretessbrott/

SVERIGE

Tidigare anställd vid häktet i Uddevalla utreds för misstänkt sekretessbrott

En anställd vid häktet i Uddevalla har sagt upp sig efter misstänkar om att personen brutit mot reglerna om sekretess.
En anställd vid häktet i Uddevalla har sagt upp sig efter misstänkar om att personen brutit mot reglerna om sekretess. Foto: Johan Nilsson/TT

En tidigare anställd vid häktet i Uddevalla misstänks ha hjälpt häktade personer med fulla restriktioner att kommunicera med varandra och med omvärlden. Kriminalvården inledde en intern utredning, som dock lades ner då den anställde valde att säga upp sig.

Händelsen utreds av polisen.

Att en anställd misstänks för sekretessbrott är en ovanlig händelse, enligt Marina Lindblad, tillförordnad häktes- och anstaltschef vid Kriminalvården i Vänersborg.

– Det är inte ofta vi har den här sortens ärenden, säger hon till DN.

Det var polisen som uppmärksammade Kriminalvården på att en anställd vid häktet i Uddevalla kunde misstänkas för att försöka hjälpa fyra personer som sitter häktade med fulla restriktioner.

De fyra är misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott och får inte kommunicera med någon förutom sina försvarsadvokater. Med hjälp från den anställde ska de ändå ha beretts möjlighet att träffa varandra och att ringa telefonsamtal till personer utanför häktet, skriver TTEla, som var först med att berätta om händelsen.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Vi måste hålla på sekretessen i vår verksamhet för vi hanterar mycket information som inte får komma ut, säger Marina Lindblad.

Kriminalvården inledde en intern utredning av händelsen, men denna har lagts ner då den anställde själv valt att säga upp sig och inte längre arbetar för Kriminalvården. Den tidigare anställde hade enligt Marina Lindblad arbetat för myndigheten i flera år, på olika ställen i regionen.

– I dagsläget är saken inte polisanmäld av oss, men vi kommer att ta ställning till det inom kort, säger hon.

Den tidigare anställde vid häktet är emellertid redan föremål för en polisutredning, enligt Per Björkman, kommissarie i polisområde Fyrbodal.

– Vi fick reda på att den här kriminalvårdaren hade kontakt med en person som skulle häktas i ett narkotikamål. När vi uppdagade det så kontaktade vi Kriminalvården och de tog det på största allvar och agerade snabbt och beslutsamt, säger han.

Den misstänkta personen flyttades till ett annat häkte, men när uppmärksamheten riktades mot kriminalvårdare så växte affären.

– Det hade tydligen läckt ut mer information, genom flera andra häktade i samma mål, och det är därför som polisen har skrivit en anmälan. Det utreds av polisen i Skaraborg för man utreder inte brott i samma område där man jobbar, säger Per Björkman.

Den åklagare som ansvarar för förundersökningen av det misstänkta narkotikabrottet, Carina Gustafsson, vill inte kommentera saken.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera att det förekommer i min förundersökning, säger hon till DN.

Läs DN:s nyheter från Västsverige.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Uddevalla
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt